concediu

Chiar daca perioada concediului de vara este inca una indepartata, exista unii care planifica inca de pe acum. In cazul in care esti in pana de idei si nu stii cum ti-ai putea petrece concediul chiar la noi in tara, iti ofer cateva sugestii in cele ce urmeaza.

Ce poti include intr-un traseu turistic sau de concediu in Romania?

Deschid lista cu Bucurestiul, pentru ca oricine trebuie sa vada capitala, indiferent daca e vorba de un turist roman sau strain. Ca obiective generice poti vizita Casa Poporului, Centrul Vechi, parcul Cismigiu sau Parcul Herastrau.

Lista este insa mult mai lunga, Bucurestiul iti poate incanta privirile atat cu arhitectura veche, cat si cu constructii moderne. Poti vizita atat manastiri si biserici construite in perioada medievala, cat si centre ultramoderne de business care sunt mai mult decat impresionante. Deci, Bucurestiul trebuie inclus cu siguranta intr-un traseu. Doar fotografia alaturata (sursa foto aici) realizata in parcul Herastrau cred ca te va convinge.

Bucuresti

 

Muntii Carpati – fie ca traiesti in tara sau ai ajuns pentru prima data in Romania, trebuie neaparat sa incluzi in traseu si lantul muntos al Carpatilor. Ce poti vedea aici? Pasuri, trecatori prin munti, baraje, chei, defilee, ca sa nu mai vorbesc despre Transfagarasan – e cunoscut in intreaga lume pentru frumusetea sa – ai mai jos o imagine si de acolo.

transfagarasan

 

Intr-un traseu turistic de vizitare al Romaniei trebuie sa incluzi neaparat si zona Maramuresului. Aici poti vedea cum s-au pastrat traditiile, obiceiurile si portul popular specific. Trebuie neaparat sa ajungi pe la Sapanta, sa vezi Cimitirul Vesel (in link ai cateva detalii), dar ai si mult mai multe alte obiective in zona.

De avut in vedere la un tur al Romaniei sunt si statiunile balneare in care tara noastra este foarte bogata. Nu conteaza daca alegerea ta va viza cea mai buna oferta de cazare la baile Herculane, ori daca vei fi in simpla trecere pe la Baile Felix, statiunea Borsec, Baile Govora, Sovata sau statiunea balneoclimaterica de la Calimanesti-Caciulata.

Oriunde vei avea un prilej de relaxare si destindere, o efectiva rupere de rutina cotidiana. Cred ca ti-ar placea sa petreci concediul intr-o locatie precum cea din imagine (sursa foto: sarassons.ro – site-ul unui complex turistic din zona Bailor Herculane).

sarassons.ro

Sa nu uiti sa incluzi in traseul turistic in Romania si orasele transilvanene. Va trebui sa vezi obligatoriu Brasovul, Clujul, Sibiul, Sighisoara, Alba Iulia, dar poti vizita de asemenea si Targu Mures, Satu Mare, Bistrita, Deva sau Miercurea Ciuc.

Nu poti ignora frumusetea arhitecturii din vechime, pastrata in aceste orase. Uite o imagine de sus a Sighisoarei, care te va convinge.

sighisoara

Un tur al manastirilor din Bucovina te poate impresiona de asemenea, in cazul in care nu le-ai vazut. Pentru a le vizita pe toate vei avea totusi nevoie de ceva timp, insa se va merita sa vezi celebrul albastru de Voronet, dar si picturile interioare si exterioare ale manastirilor Moldovita, Sucevita, Agapia, Putna si multe altele.

albastru de voronet

Am lasat Delta Dunarii si litoralul romanesc la final, pentru ca in acest caz nu mai e nevoie de nici o explicatie. Rezervatia Biosferei este cunoscuta in intreaga lume pentru frumusetile sale, iar pentru un concediu reusit majoritatea opteaza si pentru un sejur la mare.

danube delta

litoral

Lista ar putea continua, dar si asa, pentru a le putea include toate acestea intr-un concediu, probabil ai avea nevoie de unul cel putin dublu, nu doar de 15-20 de zile.

Cei care prefera sa aleaga concedii in afara tarii nu fac neaparat o greseala, insa si Romania are foarte multe de oferit din punct de vedere al relaxarii, divertismentului si turismului.

Asadar, daca inca nu esti hotarat unde sa iti petreci concediul, vei tine cont si de aceste optiuni.

Autor: Catalin Mihai Sotropa

De admin