stangaci

In mod suprinzator, incepand cu anul 1976, exista o zi internationala dedicata celor care scriu cu mana stanga. In jur de 10-12% din oameni se nasc stangaci, aceasta caracteristica fiind mai des intalnita in randul barbatilor. In timp ce exista o multime de zone de pe pamant care accepta aceasta diferenta simpla dintre oameni, exista alte zone care interzic ca oamenii sa scrie cu mana stanga. Indiferent ca suntem dreptaci sau stangaci, un lucru este clar: suntem nascuti in acest fel. Inregistrarile cu ultrasunete demonstreaza ca fetusii isi misca mai mult bratul drept decat cel stang – incepand chiar cu a 15-a saptamana. Oamenii de stiinta declara ca acest comportament fetal prezice care mana va fi dominanta dupa nastere.

Cauze si complicatii

Exista unele dovezi care arata ca neindemanarea – asa cum o numesc oamenii de stiinta- este o trasatura pe care o mostenim de la parintii nostri. Cu toate acestea, expertii estimeaza ca numai un sfert din cei stangaci isi datoreaza aceasta calitate influentelor genetice. In mod interesant, stangacii nu au legatura numai cu o singura gena, ci cu o retea de gene care contribuie la dezvoltarea asimetriei stanga-dreapta, atat in cazul corpului cat si a creierului. Cu toate acestea, simplul fapt ca exista gemeni care scriu cu maini diferite – gemeni in oglinda – sugereaza ca genele mostenite de la parinti nu joaca un rol atat de important.

Oamenii stangaci in istorie

In timpul perioadei medievale, cei care scriau cu mana stanga erau considerati oameni care lucreaza cu diavolul, din moment ce toti demonii au fost considerati a fi stangaci. Astfel, asa au luat nastere miturile legate de persoanele stangace, etichetand acesti oameni ca fiind criminali, nebuni sau inferiori celor care scriau cu mana dreapta.

De exemplu, persoanele stangace sunt mai predominante in anumite grupuri nesanatoase, cum ar fi pedofilii. Din moment ce nu toti cei stangaci sunt pedofili, acest lucru inseamna nu numai ca cei stangaci dar si cei care nu dispun de o mana dominanta pot sa se gaseasca in cadrul unor grupuri de oameni de genul infractorilor.

In medie, oamenii care scriu cu stanga au o speranta de viata mai mica decat cei care sunt dreptaci. In urma acestei afirmatii, un studiu realizat in anul 2014 a ajuns la concluzia ca speranta de viata este mai mica in cazul stangacilor din cauza problemelor la inima.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *