E timpul sa mai scriem si de mana. Societatea a devenit atat de dependenta de tehnologie incat avem mai tot timpul tastatura la indemana, fie ca e ea cea a calculatorului, laptopului, smartphoneului sau tabletei. Stiinta arata insa ca si scrisul de mana aduce beneficii, mai ales pentru minte si creier.
1. Scrisul de mana are un efect de calmare. Cercetarile arata ca a scrie o propozitie care sa exprime calm este o forma de terapie denumita grafoterapie. Spre exemplu ceva de genul „voi fi mai linistit” scris de 20 de ori pe zi poate avea un impact pozitiv, mai ales in cazul celor ce sufera de un deficit de atentie si concentrare.
2. Se coordoneaza mai bine emisferele creierului. A scrie ceva cursiv intr-o forma arhaica sau simpla poate ajuta foarte mult la coordonarea emisferelor cerebrale. Gradul lor de utilizare difera de la o persoana la alta, insa fiecare le avem pe ambele si trebuie sa le asiguram buna functionalitate.
3. Sunt imbunatatite abilitatile cognitive. Pentru copiii mici, scrisul de mana este o unealta imperativa pentru imbunatatirea abilitatilor cognitive, mult mai buna decat invatarea scrisului cu ajutorul tehnologiei.
4. A pune pixul sau stiloul pe hartie ajuta la dezovltarea creativitatii, intrucat este un proces mai lent ce implica mai multa gandire decat atunci cand se dactilografiaza un text, spre exemplu.
5. Scrisul de mana imbunatateste memoria. Simplul fapt de a lua notite in sala de curs ajuta mult studentii si cursantii sa retina mai usor informatiile, decat daca le-ar nota pur si simplu cu ajutorul tastaturii laptopului.
6. Unul dintre principalele beneficii ale scrisului de mana pentru creier este simplul fapt ca se foloseste mai mult din capacitatea sa. Se activeaza in acest proces si regiunile creierului care ajuta la citit, regiuni care, conform studiilor, sunt mai putin active cand textul de transmis este scris la tastatura.