Din ce in ce mai multe persoane inclina spre a deveni vegetarieni, fiecare pentru propriul motiv, insa fara indoiala acest stil de viata aduce multe beneficii.
Termenul de vegetarian face referire la o persoana care nu consuma carne de porc, de pasare sau de peste. Un alt inteles al termenului este „persoana care nu consuma si nu crede in consumul animalelor si oricaror produse de origine animala” – acest regim se numeste vegan. Persoanele ce adopta acest regim nu consuma lapte, oua si nici un alt produs derivat precum branza, iaurturi, nici chiar miere. Desigur ca urmarea unui astfel regim si stil de viata are si avantaje si dezavantaje, insa primele par sa le surclaseze pe cele din urma.
Cel mai important beneficiu al vegetarianismului este faptul ca prelungeste speranta de viata. Conform studiilor, un vegetarian traieste cu aproximativ sapte ani mai mult decat o persoana non-vegetariana. De asemenea studiile arata ca persoanele cu o alimentatie bogata in fructe si legume au un risc mai redus de a face cancer, reducerea riscului fiind de 20 pana la 30 procente; se considera ca sistemul imunitar al vegetarienilor omoara celulele canceroase intr-un mod mai eficient decat al celor non-vegetarieni.
Un alt avantaj al acestui regim este ca ajuta foarte mult la procesul de scadere in greutate. Mancarurile vegetariene au un continut scazut in grasimi, colesterol si grasimi saturate. Scaderea in greutate sau mentinerea greutatii si prevenirea ingrasarii poate fi obtinuta, surprinzator, doar prin trecerea la acest regim.
Cand sunt consumate numai fructe si legume sau alimente pe baza de plante, nivelul zaharului din sange se stabilizeaza, si organismul nu mai petrece timpul digerand si procesand proteinele animale. Energia economisita astfel ii transforma pe vegetarieni in oameni mai activi si cu mult mai multa energie.
Se considera ca vegetarienii prezinta un risc mai redus de a dezvolta afectiuni cardiace, mortalitatea printre vegetarieni fiind mult mai redusa fata de non-vegetarieni. Nivelul de colesterol si de grasimi este mai mic, acesti doi factori aducand de obicei afectiuni ale inimii. De asemenea vegetarienii au oase mai puternice. Chiar daca este considerat ca alimentatia vegetariana nu contine suficient calciu, fasolele, soia, legumele verzi si altele sunt bogate surse de calciu.
Un alt avantaj este ca se evita multe chimicale folosite in procesarea alimentelor de origine animala. Astfel organismul nu devine un depozit si un procesator al acelor chimicale (de multe ori acele substante nici nu sunt procesate de organism).
Daca aceste beneficii te-au convins, atunci poti sa treci la acest stil de viata. Totusi, inainte, consulta si parerea unui specialist, fie medicul, fie un specialist in nutritie, pentu a nu avea de suferit de pe urma insuficientelor nutritionale.