Cofeina, principalul ingredient activ din bauturi precum cafea sau ceai, este adesea considerat cauza unor probleme de sanatate. Pe langa aceasta, este considerat si un drog psihoactiv, si poate provoca dependenta. Actiunea sa este indreptata asupra sistemului nervos, pentru a imbunatati atentia si a combate oboseala si somnolenta. Deoarece efectele adverse provoaca ingrijorare, din ce in ce mai multa lume alege sa treaca pe cafea decofeinizata. Aceasta cafea, desi contine considerabil mai putina cofeina, pastreaza substantele ce ofera aroma cafelei. Cu toate acestea, studiile arata ca si acest tip de cafea poate avea efecte adverse. Sa vedem in continuare cateva argumente pro si contra cafelei decofeinizate.
Efecte adverse
- aciditate ridicata – cafeaua, fie normala, fie decofeinizata, stimuleaza secretia de acid gastric.
- creste nivelul colesterolului, implicit mareste riscul atacului cardiac
- consumul regulat poate duce la osteoporoza si artrita reumatoida; cafeaua contribuie la pierderea calciului din organism si se ajunge astfel la slabirea oaselor si la reducerea densitatii osoase, ducand la o predispozitie crescuta la fracturi.
- studiile arata ca exista corelatii si intre consumul de cafea si afectarea organelor interne, chiar si cancer.
Desi efectele secundare ca urmare a consumului regulat sau excesiv pot parea inspaimantatoare, exista si beneficii pe care le aduce cafeaua decofeinizata. Dintre acestea amintim:
- reduce riscul aparitiei diabetului de tip 2; studii recente realizate arata ca ajuta la prevenirea si tratarea problemelor cognitive cauzate de diabetul de tip 2
- lupta cu guta – o afectiune inflamatorie dureroasa cu origini in artrita, cauzata de acumularea de acid uric in incheieturi; predominant se intalneste la barbati. Efectele cafelei decofeinizate asupra persoanelor ce sufera de aceasta afectiune au fost studiate de cercetatori, efectul fiind urmatorul: cei ce au consumat pe parcursul studiului 4 sau mai multe cesti de cafea decofeinizata pe zi au redus considerabil riscul de aparitie al gutei, comparativ cu ceilalti care nu au urmat acelasi regim.
- reduce riscul de cancer la prostata – studiile arata ca atat cafeaua normala cat si cea decofeinizata au acelasi efect.