Oameni gatindOameni gatind

Secretele unei vieti longevive sunt datorate unei alimentatii sanatoase, un stil de viata cat mai activ si legaturi sociale puternice.

Pentru a atinge o varsta de 100 de ani, Dan Buettner, realizator la National Geographic, sustine ca este necesara respectarea unui anumit stil de viata. Dupa mai multe interviuri pe care le-a realizat, acesta a ajuns la concluzia ca exista cinci zone pe glob cu regiuni in Europa, America si Asia unde se intalnesc cele mai mari concentratii de oameni mai varstnici.

Asadar, locuitorii din aceste zone de pe glob evita sedentarismul, au o viata sociala bogata, si isi rezerva timp pentru a se destinde, fac parte din comunitati si au legaturi de familie foarte puternice, alimentatia fiind si ea un factor foarte important.

Puntele comune ale zonelor pe care Buettner sustine ca ar exista sunt numeroase: cina sau pranzul trebuie sa masa cu cel mai mic aport caloric, se pune accent pe legume, consumul de carne fiind unul foarte redus, cu portii de masim 85-110 grame, si de cel mult cinci ori pe luna.

De asemenea, acesta explica ca fiecare zona este caracterizata este caracterizata prin alimente care favorizeaza lonevitatea. Pe insula Ikaria, in Grecia, regimul alimentar nu este unul mediteranean clasic. Se pune accent pe cartofi, leguminoase, miere, lapte de capra, legume salbatice si cantitati extrem de mici de peste.

Nu numai regimul mediteranean favorizeaza longevitatea, ci si cel japonez. In Okinawa, centenarii si-au pastrat obiceiul de a manca zilnic un aliment provenind din pamant si unul provenind din mare. Printre alimentele consumate aproape zilnic se numara castravetele amar, tofu, usturoiul, orezul, ceaiul verde, ciupercile shiitake, infuzii de plante medicinale.

Alimentatia din peninsula Nicoya, din Costa Rica, se caracterizeaza prin cele trei mari „surori” ale agriculturii latino-americane: fasolea, porumbul si dovleacul alaturi de papaya, cartofi dulci, banane, fructe de palmier, multa vitamina A si C. Apa de pe aceasta peninsula este foarte bogata in calciu.

De admin