Cariera sau familie?

cariera sau familie

Lumea in ziua de azi e un loc mult mai diferit decat cel care era cu cateva decenii inainte. Nu toata lumea era atat de concentrata pe reusita cand era vorba de o cariera. Acum insa toata lumea vrea sa ajunga cat mai sus. Optiunile sunt nelimitate si neconventionale pentru cei ce vor sa aleaga. Insa prioritatile se ciocnesc de multe ori – pentru a fi cel mai bun la ceva trebuie sa faci si sacrificii si compromisuri. Intrebarea este cat de departe se poate merge, si daca familia trebuie trecuta si ea pe aceasta lista de compromisuri si sacrificii.

Din prima zi a carierei – ca si copii la gradinita – pana cand ajungem adulti, familia ne sprijina si ne ajuta tot timpul. Multi dintre noi aleg sa munceasca si sa invete in paralel, insa pana cand se ajunge la acel stadiu, depindem de familie. Aceasta ne modeleaza, direct sau indirect, semnificativ sau nesemnificativ, alegerea pe care o vom face. De aceea cand se pune problema pe care cale sa mergi, sa alegi cariera in detrimentul familiei, apare situatia dificila. Exista insa o solutie castigatoare, iata in continuare cateva sfaturi ca sa poti face lucrurile sa mearga.

  1. Discuta problema. Nu exista lucru in lume care sa nu poata fi discutat, asa ca vorbeste cu familia. Nu intr-un mod insensibil, dar nici unul prea moale. Stii foarte bine ce trebuie facut pentru binele viitor al tuturor, insa uneori trebuie sa aloci timp pentru a-i convinge si pe ceilalti de punctul tau de vedere. Nu ezita si spune familiei de ce vrei sa faci ceea ce vrei sa faci. Fa-i sa constientizeze ca oricat i-ai indragi, si munca este foarte importanta.
  2. Planifica-ti anii. Fii sigur de ceea ce vrei sa realizezi si cum vei face aceasta. Stabileste-ti obiective pe termen lung si lucreaza intens pentru a le atinge.
  3. Cea mai dificila situatie in care ai putea fi pus este sa trebuiasca sa pleci de langa familie cu serviciul in alta parte. Asta nu inseamna ca trebuie sa rupi legaturile cu totul, nici ca trebuie sa abandonezi ideea deplasarii in interes de serviciu. Vei mentine legatura cu familia prin diversele mijloace de comunicare puse la dispozitie de tehnologie si ii vei vizita ori de cate ori iti permite timpul.

In cele dun urma, solutia optima ar fi cariera SI familia, nu cariera SAU familia. Folosirea unei alte conjunctii schimba cu totul intelesul expresiei. Ai incredere in tine si in familia ta. Vei reusi, ei te vor intelege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *