desert

Printre multe alte tipuri de degradare a mediului inconjurator se numara si desertificarea, o problema din ce in ce mai importanta ce are diverse efecte asupra mediului in care traim.
Aproape 12 milioane de hectare de sol fertil sunt pierdute anual datorita degradarii solului, si cifra e in crestere de la an la an.
Desertificarea, in linii simple, semnifica formarea conditiilor de desert in regiuni care initial aveau un sol fertil, dar datorita interventiei umane s-au transformat in zone aride si infertile. Actiunile daunatoare ale omului precum despaduririle, suprapasunatul, ingrijirea defectuoasa a solului sunt doar cateva dintre cauzele ce provoaca acest proces de desertificare.

Desi deserturile sunt raspunsul natural la conditiile climatice, s-a observat o amplificare si o agravare a acestora cauzata doar de actiunea factorului uman, care a favorizat si uneori chiar a produs dezechilibre in natura. Zonele aride, semi-aride, preponderent uscate sunt mai predispuse dejertificarii, iar daca se iau masuri pentru a fi evitat acest lucru, procesul va fi redus considerabil.

Suprapasunatul: iarba este esentiala pentru sustinerea suprafetei solului in regiunile uscate. Cand aceasta iarba este exploatata prin pasunat, solul isi pierde sprijinut si ajunge sa fie purtat de vand. Supraexploatarea solului prin pasunat duce la grabirea si agravarea procesului de desertificare, spre exemplu cei care pasuneaza animalele intr-o singura regiune si intensiv prezinta un risc in acest sens.

Despaduririle: dupa cum am spus si anterior, plantele ancorate in sol ii aduc sustinere si previn eroziunea. Datorita urbanizarii intense si dezvoltarii agriculturii, din ce in ce mai multe paduri sunt defrisate pentru a face loc fie unei noi asezari – unui orasel sau satuc – , fie pentru practicarea agriculturii in zona defrisata. De asemenea multe paduri sunt defrisate pentru imbunatatirea infrastructurii sau pentru combustibil, rezultand in afectarea solului supus astfel la o mai mare eroziune eoliana si acvatica. In acest proces se pierd si substantele nutriente din sol, acesta devenind infertil si inutilizabil.

Suprapopularea si schimbarile climatice au de asemenea un rol major in cresterea desertificarii. Cresterea populatiei duce la cresterea urbanizarii, cresterea nevoii de expansiune si utilizarea tuturor resurselor disponibile. Astfel prin inlaturarea vegetatiei se schimba si clima, afectand intregul mediu inconjurator. Lipsa vegetatiei, lipsa umezelii din sol – care prin evaporare ajuta la formarea norilor si aduce ploaia – favorizeaza desertificarea.

Printre efectele desertificarii se numara eroziunea, infertilitatea solului si efectele adverse asupra vietii oamenilor. Este o problema importanta, care nu poate fi rezolvata de o singura persoana, trebuie sa constientizam cu totii de consecintele actiunilor noastre si sa incercam sa pastram si sa valorificam resursele naturale intr-un mod rezonabil.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *