narcisism

Narcisismul reprezinta o conditie psihologica care se defineste ca o obsesie fata de propria persoana. In timp ce nu toate formele de iubire de sine sau de auto-interes sunt distructive, cazurile extreme pot avea un impact daunator, iar astfel de oameni pot fi diagnosticati cu tulburarea de personalitate narcisista – NPD. In aceste cazuri, tulburarea de personalitate se caracterizeaza printr-o lipsa de empatie fata de cei din jur, tendinte sadice sau distructive, precum si o constrangere de a-si satisface nevoile personale mai presus de orice alt obiectiv. Persoanele care sufera de NPD au tendinta de a avea dificultati de stabilire si de mentinere a unei relatii stranse cu prietenii, membrii familiei si chiar cu colegii de munca. Aproximativ 1% din populatia lumii sufera de aceasta conditie, iar un sfert din cei diagnosticati sunt barbati.

Simptomele narcisismului

Semnele narcisismului adesea graviteaza in jurul perceptiei unei persoane, care se compara cu alte persoane din jurul sau. Cei care sunt diagnosticati cu cazuri severe au impresia ca este ceva natural sa fie superiori si ca poseda abilitati extraordinare. De asemenea, acestia pot avea dificultati in ceea ce priveste recunoasterea slabiciunilor personale, dar cu toate acestea au o stima de sine fragila. Oamenii narcisisti traiesc tot timpul cu impresia ca nu sunt apreciati la adevarat lor valoare, si sunt foarte predispusi la izbucniri de furie, gelozie si ura atunci cand simt ca nu primesc ceea ce ei considera ca merita.

Potrivit specialistilor psihologi, aproape toti oamenii isi incep viata cu un anumit grad de auto-obsesie. Din moment ce bebelusii sunt neajutorati, atunci este nevoie de cineva care sa stea tot timpul dupa ei si sa ii ajute, iar in acest moment se naste un sentiment de narcisism, deoarece copilul are impresia ca el este centrul universului. Aceasta credinta este lasa in urma pe masura ce copiii cresc din ce in ce mai mari si incep sa devina independenti.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *