Ce nu stiai despre Everest

everest

everestCu toate ca altitudinea este destul de mare, iar aerul devine aproape irespirabil, nici macar pe Everest nu reusim sa ne ascundem de paianjeni. Euophrys omnisuperstes, cunoscuti si ca paianjenii care „stau deasupra orice” sau recunoscuti ca paianjenii de Himalaya, acestia reusesc sa se ascunda in fisurile de pe pantele din Everest, ceea ce ii face sa fie cei mai rezistenti rezidenti ai pamantului. Alpinistii au reusit sa vada astfel de specii de paianjeni si la o altitudine de 6700 de metri. Paianjenii reusesc sa se hraneasca cu insectele pe care vantul reuseste sa le aduca in aceasta zona, aceasta specie devenind singura care locuieste la o altitudine atat de mare, in afara de cateva specii de pasari.

Doi barbati au urcat Everestul de „numai” 21 de ori. Doi alpinisti, Apa Sherpa si Phurba Tashi detin recordul pentru cele mai multe ascensiuni pe muntele Everest. Phurba a reusit sa cucereasca Everestul de trei ori numai in 2007, iar Apa a inregistrat succesul in fiecare an din 1990 pana in 2011. De asemenea, acesta sustine ca aici a reusit sa observe in mod clar impactul pe care schimbarile climatice le au asupra mediului si si-a dedicat mai multe ascensiuni pe Everest pentru a scoate in evidenta pericolul la care oamenii se expun in fata schimbarilor climatice.

Altitudinea Everestului

Una din cele mai mari dispute in lumea stiintifica tine de altitudinea pe care Everestul o are. Cat de inalt este Everestul, de fapt? Acest lucru depinde de ce parte a frontierei te afli. China sustine ca varful sau se afla la o altitudine de 8844 metri, in timp ce Nepal sustine ca altitudinea maxima este de 8848.

Acest lucru se intampla deoarece China sustine ca inaltimea ar trebui masurata pana la roca nuda si sa se excluda metri de zapada care acopera roca in varf. Indiferent ca aceasta este cea mai buna modalitate de a masura altitudinea muntilor, comunitea internationala de regula include si zapada in masurarile lor. Cele doua state au ajuns la un acord in anul 2011, stabilindu-se oficial ca altitudinea Everestului este, oficial, de 8848 metri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *