decsolar.ro

Trecem pe bio, cautam sa ne eficientizam consumul de energie, cautam solutii alternative pentru a o obtine. Tot mai multi opteaza pentru panouri fotovoltaice, pentru turbine eoliene sau apeleaza la energia geotermala, ca alternative la metodele traditionale. In ceea ce priveste panourile fotovoltaice, putini sunt cei care cunosc in totalitate avantajele ce le pot oferi. Din acest motiv, lista urmatoare prezinta cateva curiozitati despre energia solara si despre panouri fotovoltaice.

  1. Chiar daca pare o descoperire recenta, o revolutie a secolului XXI in domeniul energetic, energia solara a fost folosita pentru prima data in secolul XV. Leonardo da Vinci a pus in practica eficienta energiei solare, incalzind apa cu ajutorul unei oglinzi ce directiona lumina catre aceasta.
  2. Primim mult mai multa energie solara decat avem nevoie in momentul de fata. Ca idee – asta spun cercetatorii – consumul de energie dintr-un an de zile, la nivel mondial, ajunge la 15 TW (TeraWatti), in timp ce soarele ne ofera zilnic o putere de 120.000 TW. Singurul lucru pe care il avem de facut este sa captam si sa fructificam aceasta energie.
  3. Nu toate panourile solare sunt la fel. Exista sisteme fotovoltaice on grid si off grid, exista panouri solare destinate obtinerii de energie electrica, in timp ce altele transforma energia solara in energie termica, oferind caldura necesara in locuinte.
  4. Economia resurselor. Cu privire la acest aspect, exista diferite metode de a obtine un singur KiloWatt de energie electrica. Folosind insa panouri solare, care sunt prietenoase cu mediul si consumatoare foarte mici de resurse, se evita arderea unei cantitati de aproximativ 170 kg de carbune sau a 300 metri cubi de gaz metan. Aceste resurse pot fi folosite pentru alte scopuri.
  5. Din joaca s-a ajuns la lucruri serioase. Cu totii ne amintim acele jucarii sau calculatoarele de birou care isi alimentau bateriile cu electricitate. S-a ajuns insa la o dezvoltare considerabila a industriei de energie solara, care ofera astazi un procent insemnat din necesarul de electricitate, la nivel global.
  6. Instalarea de panouri fotovoltaice e mult mai ieftina decat ti-ai putea inchipui. Chiar daca la inceput parea o investitie costisitoare, in momentul de fata preturile s-au redus considerabil, iar investitia se amortizeaza rapid, reducandu-se considerabil cheltuielile cu energia electrica in orice locuinta ce are montate panouri fotovoltaice.

Tinand cont de aceste lucruri, pun o intrebare: considerati ca se merita instalarea de panouri fotovoltaice? Eu as spune ca da, indiferent daca scopul urmarit este obtinerea de energie electrica in zone izolate, ori reducerea si optimizarea consumului, o astfel de solutie este una rentabila.

Autor: Catalin Mihai Sotropa

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *