Odata cu inaintarea in varsta creste si riscul de boli cardiovasculare si osoase. Dupa ce ai trecut de 50 de ani incep sa te doara oasele, incheieturile, obosesti repede, nu mai ai aceeasi mobilitate ca in tinerete. Coloana vertebrala incepe „sa rugineasca” fiind produse astfel dureri la nivelul gatului si schimbari ce se realizeaza in timp.
Spondiloza cervicala este una dintre acele afectiuni ce se produc la nivelul coloanei vertebrale. Ce anume poate sa creasca sansele de aparitie a bolii? Iti prezint mai jos o lista cu factori de risc ce favorizeaza aparitia:
- Primul factor de risc este varsta.Este si normal cu inaintarea in varsta aceste boli sa apara, deoarece activitatea fizica, asadar si miscarea coloanei, nu mai este atat de regulata.
- Al doilea factor de risc este locul de munca. Unele meserii te pot pune in situatii in care pozitia gatului nu este corecta si faci miscari repetate. Ridici si trasporti greutati mari pe timp indelungat in mod repetat ceea ce cauzeaza aparitia de spondiloza cervicala.
- Al treilea factor de risc implica accidentarile precedente care au produs leziuni cervicale. Chiar daca tu crezi ca riscul la complicatii a trecut, asta nu inseamna ca esti iarasi ca nou in urma producerii de leziuni cervicale. Calitatea vietii este importanta si daca te-ai intors din nou la cararea de greutati mari si obosirea repetata a coloanei poti sa cauzezi aparitia de spondiloza cervicala.
- Al patrulea factor de risc este fumatul. Daca ar fi sa pui intr-o coloana beneficiile fumatului si in alta dezavantajele care coloana ar fi mai lunga? Probabil nici nu trebuie sa iti zic raspunsul pentru ca deja il stii. Asa este insa, in ziua de astazi tot mai multe persoane folosesc tutunul si sunt dependeti de el, chiar si de la varste fragede vezi copii care fumeaza la orice colt de strada, prin parcuri si chiar la cotiturile liceului. Sunt studii prin care s-a demonstrat ca persoanele care consuma tutun au risc de aparitie a acestor boli.
Cauzele aparitiei de spondiloza cervicala sunt discurile afectate de hernie, ce permit deplasarea nucleului pulpos in afara vertebrelor, apasand astfel nervii din interiorul coloanei vertebrale. Alta cauza este subtierea discurilor ce cresc aparitia de socuri si afectiuni ale coloanei. Rigiditatea reprezinta si ea o cauza prin intermediul careia iti simti gatul incordat deoarece ligamentele sunt tari si blocheaza si ingreuneaza miscarea normala a gatului.
Tratamentul afectiunii poate fi de mai multe feluri in functie de gravitate:
- Tratamentul medicamentos – prin intermediul caruia iti poate ameliora durerea, iti reduce inflamatia, iti relaxeaza muschii si te calmeaza. Medicamentele recomandate sunt antiinflamatore, corticosteroizi, antidepresive, medicamente folosite si la epilepsie si relaxante.
- Tratamentul prin recuperare medicala –respectarea unui program de exercitii fizice monitorizat sau nu de catre un kinetoterapeut sau recomandat doar de medicul specialist ce a pus diagnosticul.
- Tratamentul chirropractic –conta in tehnici de manipulari osteoarticulare, elongatii si torsiuni efectuate specific.
Pune pe primul loc sanatatea ta, daca prezinti durerile prezentate mai sus viziteaza un medic specialist.