IQ-aiureli

Un nou studiu realizat recent a descoperit ca oamenii care asculta prostii sau aiureli au un nivel mai mic al IQ-ului, fiind mai predispusi sa creada in superstitii, paranormal sau alte lucruri de acest gen.

Un doctorand de la Universitatea din Waterloo, Gordon Pennycook, impreuna cu mai multi colegi de-ai sai, a dorit sa studieze oamenii care au tendita sa creada in lucruri prostesti. Studiul poarta numele „Despre receptarea si detectarea aiurelilor profunde”. Astfel, oamenii de stiinta sustin ca este destul de dificil sa defineasca termenul „aiureli”, dar cercetatorii sustin ca poate avea o semnificatie mai profunda.

Astfel, specialistii sustin ca „aiurelile” sunt descrise de cuvinte ce sunt asezate aleatoriu intr-o anumita fraza. In acest fel, cercetatorii sunt de parere ca acest termen este definit de lipsa de sens, astfel ca nu contine niciun inteles adevarat. Pentru a-si realiza studiu, autorul principal a utilizat un site web care genereaza propozii si fraze la intamplare, pagina ce ruleaza si in prezent si genereaza propozitii cu cuvinte destul de complicate dar care nu au niciun inteles puse impreuna.

Mai bine de 300 de participanti la studiu au fost invitati pentru a acorda note frazelor stupide, in functie de nivelul lor de profunzime, notele acordate fiind pe o scara de la 1 la 5. Media rezultatelor inregistrate a fost de 2,9, ceea ce inseamna ca propozitii de genul „Ne aflam la intersectia dintre dorinta si transformare” sunt destul de profunde. Aproape 27% din participantii la studiu au acordat note de 3, ceea ce inseamna ca frazele au fost profunde si foarte profunde.

Aiureli profunde

Asadar, studiul a descoperit ca cei care au un nivel al IQ-ului mai mic au tendinta de a aprecia si de a folosi cuvinte mai abstracte, din dorinta de a arata ca sunt mai inteligenti. Pe langa acest rezultat, oamenii de stiinta au facut o legatura a acestor oameni cu trasaturile lor de a crede in paranormal sau alte teorii stupide ce nu au nicio baza stiintifica. De asemenea, cercetatorii mai sustin ca odata ce comunicarea in mediul online inregistreaza o crestere uimitoare, oamenii au tendinta de a crede in ce in ce mai mult astfel de „aiureli profunde”, care nu au niciun sens pentru altii cu un nivel al IQ-ului mai ridicat.

De admin