Masinile din ziua de azi au din ce in ce mai multa tehnologie incorporata in ele, incepand sa semene tot mai mult cu smartphone-urile. Securitatea software pare sa nu fie intotdeauna pe primul plan cand vine vorba de implementarea acestor noi tehnologii. Astfel s-a ajuns ca sute de mii de masini sa fie posibile tinte ale hackerilor.
Acesta s-ar putea sa fie un motiv bun sa nu ai incredere in masinile bogate in noi tehnologii. Doi hackeri au demonstrat cum pot controla de la distanta o masina dotata cu tehnologii care ar trebui sa-ti usureze condusul si alte functii ale ei.
Andy Greenberg, cel care a stat in masina controlata de la distanta de hackeri intr-un experiment controlat spune ca lucrurile erau inca amuzante cand acestia controlau aerul conditionat, radioul, stergatoarele sau cand si-au facut chipurile sa apara pe ecranul navigatorului autoturismului. “M-am felicitat pentru curajul de care am dat dovada”, spune acesta intr-un articol publicat de Wired.
Hackerii se pot conecta inclusiv la sistemele de franare si directie
Controlul vehiculului nu s-a redus insa doar la atat. “Acceleratia a incetat sa mai functioneze. Am apasat cu disperare pe pedala, dar viteza a tot scazut pana s-a oprit complet. Asta s-a intamplat chiar in momentul in care eram intr-un pasaj subteran mai lung si nu aveam nici un mijloc de a scapa. Experimentul a incetat sa mai fie amuzant”, adauga Greenberg.
De mentionat este faptul ca hackerii erau la 15 kilometri distanta, conectati la masina doar prin internet. Testul a mai cuprins si condusul masinii intr-un sant fara ca soferul sa poata face ceva.
Vehiculul controlat este Jeep Cherokee si hackerii au vrut sa arate hibele din sistemul de securitate al conexiunii la internet al acestuia. Aproximaiv 500 de mii de masini fabricate de concernul auto Fiat-Chrysler risca sa fie atacate de hackeri prin metode similare, acestea fiind produse in anii 2013-2015 si avand software-ul necesar unei astfel de conexiuni la distanta.