Clasa de elevi este mediul in care fiecare elev se formeaza ca personalitate, este mediul in care isi formeaza cele mai bune relatii precum si locul in care acesta isi petrece cel putin intre 4-7 ore pe zi. De cele mai multe ori elevii ajuns sa se certe intre ei pe motivul temelor de acasa, pe motivul prieteniei dintre ei sau pe motivul aprecierii profesorilor.
Unii dintre elevi sunt de felul lor mai timizi si nu reusesc sa se integreze perfect in clasa de elevi, motiv pentru care profesorul trebuie sa ii ajute in aceasta masura. Datorita acestui fapt, cei mai timizi sunt luati la cuvinte grele de ceilalti, care au o fire mai puternica si mai temperamentala, incat in cele din urma ajung sa fie convergente intre acestia.
Motive ale convergentelor dintre elevi
Unul din cele mai mari motive care conduc la convergente si dispute in clasa de elevi o reprezinta mentalitatea diferita a acestora, astfel incat adolescentii nu ajung niciodata la un numitor comun in ceea ce priveste o activitate sau o parere. Exprimarea libera este un lucru benefic pentru elevi, in masura in care elevii stiu sa isi asculte parerile intre ei si sa dea dreptul la exprimare si celeilalte parti.
Un alt motiv il constituie si mediul social, motiv pentru care elevii ajung sa fie neglijati, ajung sa fie alungati dintr-un grup datorita unor criterii si etichete sociale. In aceasta maniera elevii se gandesc sa nu se mai implice in activitati cu grupul de colegi precum si nici in a lega prietenii cu acestia.
Mediul familial si statutul sunt un alt motiv major al convergentelor elevilor, deoarece cei cu o stare materiala mai buna tind sa ii descurajeze pe cei mai modesti, pe motive diferite, incepand de la haine si accesorii si finalizand cu activitatile din timpul liber.