Oamenii de stiinta au descoperit 20 de cratere de mici dimensiuni, care au aparut in jurul unei gauri pline de apa din Peninsula Yamal. Acest lucru adauga un plus de mister regiunii care se caracterizeaza prin formatiunile de crater inexplicabile.
Imaginile din satelit au aratat ca peste 20 de mini cratere au aparut in jurul unui crater transformat in lac, descoperit recent, localizat nu foarte departe de campul de gaze Bovanenkovo Gazprom, in nordul peninsulei Yamal din Rusia.
„Unul din cele mai interesante obiecte de aici este reprezentat de un crater pe care noi il numim B2, localizat la 10 kilometri sud fata de Bovanenkovo. Pe imaginile satelitare se poate observa cu usurinta ca exista un lac mai mare, inconjurat de 20 de cratere de mici dimensiuni, umplute cu apa” – sustine Vasily Bogoyavlensky, director deputat al Insititutului de Cercetare de Gaze, cu sediul in Moscova.
Formarea craterelor
Oamenii de stiinta au cercetat unul dintre cratere in noiembrie a anului 2014, reusind sa colecteze o serie de date, in incercarea de a descifra misterul formarii lor. Potrivit principalei teorii formulate in acest sens, craterele din Siberia au luat nastere in urma unor explozii de gaze, care au fost generate de acumularea de caldura sub scoarta terestra sau de cresterea temperaturilor, asociata cu incalzirea climei.
„Stim acum de sapte cratere in zona Arctica. Cinci se afla direct pe peninsula Yamal, unul in districtul autonom Iamal, iar unul este in nordul regiunii Krasnoiarsk, aproape de peninsula Taimir. Dar sunt sigur ca sunt mai multe cratere pe Yamal, trebuie doar sa le cautam. As compara asta cu ciupercile. Cand gasesti o ciuperca, fii sigur ca exista ceva mai multe in jur”, a declarat profesorul Vasily Bogoyavlensky.
In luna iulie 2014, un crater urias cu un diametru de 80 de metri s-a format in Siberia, intr-o provincie al carei nume se poate traduce prin sintagma „Capatul lumii”, ceea ce i-a determinat pe oamenii de stiinta sa se deplaseze de urgenta in regiune pentru a incepe cercetarile asupra acestui fenomen.