Vorbitul in somn este un fenomen destul de ciudat. Putini dintre noi stiu cum sa se descurce cu o astfel de situatie. Aceasta tulburare indica faptul ca odihna este deranjata.
Persoana care vorbeste in somn nu realizeaza acest lucru, insa pentru partener acest lucru poate fi destul de deranjant. Episoadele de vorbit in somn difera din punct de vedere al intensitatii si duratei. Unii pot doar sa mormaie ceva de neinteles, iar altii pot sa tina intregi discursuri. Iata cateva recomandari pentru a incerca remedierea acestei probleme.
In primul rand trebuie ca persoana care vorbeste in somn sa se odihneasca suficient. Somnul este foarte important pentru intreg organismul si toate procesele acestuia, de aceea atunci cand suntem foarte obositi riscul de a vorbi in somn este mai mare.
Cel ce sufera de tulburarea vorbitului in somn ar trebui sa isi faca un program strict de odihna. Mai exact, o ora fixa de culcare si o ora fixa de trezire. Programul de odihna haotic este un alt declansator pentru vorbitul in somn.
Incearca sa nu mananci excesiv de mult inainte de culcare. Mananca bine, dar totusi evita sa te supraalimentezi. La fel de important este sa nu mergi imediat la somn dupa ce ai mancat. Relaxeaza-te cateva minute si ofera corpului ocazia sa proceseze alimentele consumate.
Tine sub control nivelul de stres – acesta alaturi de starile de anxietate determina de asemenea episoade de vorbit prin somn neasteptate. Cofeina, nicotina si consumul excesiv de alcool sunt de asemenea de evitat. In locul acestora pot fi facute exercitii de relaxare – meditatia sau yoga chiar pot sa ajute. Cel ce ajunge sa vorbeasca prin somn si sa isi deranjeze partenerul poate de asemenea sa incerce exercitiile fizice mai intense – acestea solicita mai mult corpul si ajuta la un somn mai adanc si mai odihnitor.