cariera

Multi studenti si absolventi se confrunta cu o dilema cand vine vorba de alegerea unei cariere. A te decide poate fi destul de dificil, implica uneori nopti albe si zile stresante sau chiar esecul in alta cariera. Trebuie sa invatam din greseli, iata in continuare tot ceea ce trebuie de stiut pentru aceasta decizie.

Identifica-ti talentele, abilitatile si interesele

Inainte de a te decide ce cariera sa urmezi, incearca sa afli intai ce ti se potriveste. Spre exemplu daca esti o persoana creativa programul zilnic de 8 ore – rutina de la birou – poate sa nu ti se potriveasca. Trebuie sa fii atent si la cele mai marunte detalii si foarte importanta este necesitatea de a identifica interesele in diverse domenii. Aceste interese sunt legate de talente si abilitati. Nu toata lumea are un anume talent innascut, insa in unele cazuri exista si poate fi perfectionat. Noteaza-ti toate domeniile care te intereseaza, apoi prioritizeaza-le. Scrie si nivelul abilitatilor pentru fiecare domeniu. Daca nu esti sigur de abilitatile pe care le ai, poti discuta cu un consilier in cariere sau poti opta pentru diverse teste online de aptitudini, ce te vor ajuta sa te lamuresti

Identifica cerintele carierei

A fi interesat sau talentat la ceva nu e suficient pentru a afla daca indeplinesti asteptarile jobului. Spre exemplu, pentru un post de designer de interior, poti sa te gandesti ca alegerea culorii si accesorizarea este suficienta. Insa cand vei incepe sa lucrezi efectiv, vei afla ca alegerea culorii este printre ultimele lucruri la care te gandesti ca designer de interior. Trebuie sa indeplinesti cerintele clientilor, sa te asiguri ca totul este livrat la timp, sa te asiguri ca ai forta de munca necesara pentru proiect si toate acestea intr-un interval de timp foarte bine stabilit. Poate o sa realizezi ca nu ti se potriveste, si pentru a nu face o astfel de greseala, poti discuta cu cateva persoane care sunt deja in domeniul in care ai vrea sa pornesti.

Daca esti student si ai aceasta posibilitate, poti alege sa faci practica in domeniul in care ti-ai dori inceperea unei cariere. Acest lucru te va familiariza cu domeniul respectiv si vei avea ocazia sa discuti si cu oameni ce lucreaza efectiv; vei avea o imagine de ansamblu si iti vei putea da seama exact ceea ce este de facut.

Odata ce ai inteles si indeplinit toti acesti pasi, tot ceea ce mai ai de facut este sa iti stabilesti obiectivele pentru a te putea ridica si dezvolta.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *