Exista o dezbatere ce continua de destul de mult timp, legata de faptul daca dansul ar trebui sa fie considerat un sport sau nu. In fiecare dintre tabere exista sustinatori si argumente.
Formele moderne de dans sportiv si competitiv precum acro, jazz, hip-hop si altele folosite prin concursuri au dus la crearea intrebarii daca dansul este sau nu un sport. Daca ar fi adresata sportivilor de peformanta sau atletilor, cu siguranta raspunsul ar fi ca nu este deloc un sport. Argumentele in acest sens pot varia de la cele de genul „dansatorii nu se antreneaza destul de mult” sau „nu sunt destuli de competitivi” sau „nu exista un set de reguli specifice precum in sport, care sa jurizeze o competitie intre dansatori”.
Simplul cuvant „dans” ne aduce in minte imaginea unui moment muzical completat cu miscari animate de pasiune si realizate de spirite cuprinse de emotie. Este imposibil de descris in cuvinte ce inseamna dansul pentru o persoana.
De ce este necesar pentru ca o anumita activitate sa fie considerata un sport? Dansul este, fara indoiala, o activitate fizica, o activitate in care incepi cu miscari si pasi simpli. Dupa ore indelungi de practica asidua, realizata an dupa an, ajungi sa stapanesti in cele din urma miscarile. Nu e cumva acelasi lucru pe care il fac si sportivii de performanta? In fapt, formele de competitii moderne de dans implica chiar antrenamente mai dure pentru perfectionarea oricarei rutine. Publicul primeste insa doar forma finala – divertismentul.
Argumentul precum ca nu exista competitie in dans este in fapt un mit. Exista numeroase concursuri organizate la nivel mondial unde dansatori de niveluri diferite se dueleaza in miscari in fata unui juriu pentru a obtine atat recunoastere cat si premii. Este de la sine inteles ca aceste concursuri sunt organizate dupa un set de reguli si un regulament foarte bine stabilit. Dansatorii solo sunt la fel ca si atletii care concureaza la probele individuale si cauta sa isi perfectioneze tot timpul performantele. Cuplurile sau trupele de dansatori exerseaza de asemenea din punct de vedere al sincronizarii si coordonarii, la fel ca si in sporturi precum fotbal, baschet sau orice alt sport de echipa.
Rezistenta fizica de care trebuie sa dea dovada un dansator trece de zicala conform careia acestia doar se invart si se intorc precum niste papusi cu cheita. Un corp in forma si flexibil este cerinta de baza pentru realizarea miscarilor si pasilor de dans care incanta atat de mult privirile. Orice aspect din dans este similar sportului, chiar si riscurile de accidentari in caz de miscari gresite. Prin urmare, cu siguranta dansul poate fi considerat un sport.