comparatiecomparatie

Comparatia cu altii vine natural pentru multi dintre noi. Este o trasatura ce o dezvoltam inca de la o varsta frageda. Cu totii ne amintim cum profesorii ne dadeau drept model colegul sau colega ce invata cel mai bine. Chiar si acasa, eram comparati cu fratii si surorile.

Multi dintre noi ajungem sa ne comparam viata, statutul social, infatisarea, bogatia etc. cu altii, simptom al dorintei inradacinate de a fi acceptati de toti ceilalti. Cand ne comparam cu altii ne masuram punctele forte si slabiciunile. Uneori insa nu functioneaza comparatia, pentru ca nu exista doua persoane la fel. Unul poate fi bun la facut bani, altul isi poate face prieteni foarte usor.

De ce este inutil sa ne comparam cu altii

  • Devenim dependenti de ceilalti. Comparatiile ne vor crea o imagine falsa despre sine si tot timpul vom incerca sa tinem pasul cu ceilalti.
  • Comparatia cauzeaza invidie si gelozie. Este unul din principalele motive pentru care, in loc sa ne bucuram pentru ruda sau prietenul care si-a cumparat o masina noua – spre exemplu – ajungem sa fim invidiosi.
  • Comparatia ne limiteaza potentialul. Cand ne comparam cu altii, plasam limite subconstiente pe care le putem atinge. Rezultatul este crearea unui blocaj menta, care ne previne din a oferi potentialul maxim.

Cum sa nu ne mai comparam cu ceilalti

  • Trebuie sa fim noi insine. Poate ca nu suntem perfecti, insa asta ne face umani, diferiti si unici unul fata de celalalt.
  • Trebuie sa realizam ca a ne compara cu altii tot timpul este un obicei daunator. Problema este ca suntem obisnuiti de la o varsta frageda sa facem acest lucru si intra la un moment dat in subconstient. Trebuie sa cautam sa ne convingem ca nu este o idee buna de fiecare data cand ii luam pe altii drept etalon. Dupa o perioada de timp nevoia de a ne compara cu ceilalti va fi diminuata.
  • Daca vom invata sa apreciem ceea ce fac ceilalti, cu care incercam tot timpul sa ne comparam, vom vedea o schimbare pozitiva. Criticile pe la spate ne pot face sa ne simtim bine uneori, insa daca privim pragmatic lucrurile vom realiza ca nu duc la nimic bun. Multi dintre noi vedem viata ca pe o competitie continua si o lupta pentru supravietuire; trebuie sa tinem minte faptul ca viata este de asemenea o calatorie in descoperirea sinelui, a adevaratului potential prezent in fiecare dintre noi.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *