Dezavantajele clonarii

clonare

Clonarea este definita ca utilizarea celulelor unui subiect viu – plante sau animale – pentru a crea un alt subiect duplicat. Clonarea a devenit unul din cele mai dezbatute subiecte in lumea stiintifica, care isi doreste sa vada care sunt avantajele si dezavantajele acestei actiuni antropice. In timp ce aceasta tehnologie este extrem de folositoare pentru studiile de laborator dar si pentru crearea de animale pe care ni le dorim, exista o serie de dezavantaje care apar in urma clonarii, si care ar trebui luate in considerare daca avem de gand sa continuam cu acest proces si in cazul oamenilor.

Unul din cele mai mari dezavantaje ale clonarii consta in faptul ca inca nu stim ce se petrece cu exactitate. Oaia Dolly, primul mamifer clonat, s-a nascut in anul 1996. In timp ce clonarea sa a fost una plina de succes, aceasta a murit la o varsta tanara din cauza unei boli care nu este deloc specifica oilor de varsta lui Dolly. Oamenii de stiinta inca nu sunt siguri daca apar unele mutatii genetice atunci cand un subiect este clonat. De asemenea, in timp ce Dolly a fost clonata cu succes, au existat sute de alte clone care nu au reusit sa se nasca inainte de Dolly, iar o multime de alte animale clonate s-au nascut cu niste malformatii oribile.

Pierderea diversitatii genei este un alt dezavantaj ce apare in urma clonarii. Diversitatea genetica este aceea care impiedica ca o intreaga specie sa fie stearsa de pe fata pamantului din cauza unui singur virus, daca niciunul dintre subiectii speciei nu ar avea sistem imunitar. Acest lucru se intampla din cauza lipsei diversitatii genelor. Mutatiile genetice se intampla in mod natural, iar aceasta explica de ce unii oameni sunt mai inalti sau mai mici sau de ce altii sunt blonzi si nu bruneti. Unii oameni dar si unele animale au un sistem imunitar mai puternic fata de alti indivizi ai aceeasi specii, iar daca diversitatea genetica se pierde din cauza clonarii, nu vor mai exista mutatii care sa permita supravietuirea in cazul aparitiei unui nou virus.

Etica

Un alt dezavantaj consta in faptul ca exista o multime de consideratii etice care ar cauza proteste din partea oamenilor. Un protest etic ar putea fi definit de faptul ca procesul de clonare este un lucru nefiresc, iar oamenii se ”joaca de-a Dumnezeu”. O alta grija consta in comportamentul fata de clone: clonele vor avea aceleasi nevoi ca si oamenii non-clonati, iar tratamentele umane s-ar aplica si in cazul lor, la fel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *