Jocurile video sunt cel mai frecvent asociate cu violenta si agresivitatea. Sunt renumite pentru ca promoveaza comportament anti-social in cazul copiilor. Poate ca acest lucru este adevarat in cazul jocurilor cu un continut de violenta ridicat, insa nu se aplica tuturor jocurilor video. Exista o mare varietate de jocuri cu teme diferite pe care se bazeaza, in asa fel incat aproape din fiecare joc se poate invata ceva. Exista jocuri de tip simulare care imita evenimente reale, exista jocuri dedicate stiintei sau limbii care ajuta la exersarea abilitatilor jucatorilor.
Jocurile de tip puzzle, spre exemplu, sunt centrate pe abilitati de rezolvare a problemelor. Pun jucatorul la gandit logic, la calcule matematice sau la recunoasterea de modele si completarea de secvente. Jocurile video necesita de asemenea planificare corespunzatoare din partea jucatorilor. Sunt luate decizii strategice, se planifica miscarile viitoare si actiunile potrivite sunt luate in acest fel la momentul potrivit. Ajuta in acest fel la imbunatatirea capacitatii de decizie.
Multitaskingul este un alt aspect ce are de castigat de pe urma jocurilor video. Jocurile de curse de masini spre exemplu, sau shooterele, pot sa imbunatateasca memoria, atentia, capacitatea de concentrare si multitaskingul.
Un alt efect pozitiv observat in cazul copiilor ce joaca jocuri video este imbunatatirea coordonarii ochi-mana. Un jucator care priveste ecranul concomitent cu operarea unui joystick sau a tastaturii trebuie sa fie rapid, acest lucru ajuta la o coordonare mai buna.
Unele jocuri ajuta chiar la dezvoltarea de abilitati care sunt in mod direct relevante cu anumite profesii. Simulatoarele de zbor, spre exemplu, sunt folosite pentru antrenamentele pilotilor. Exista jocuri ce simuleaza situatii economice reale, jocuri care se dovedesc a fi utile pentru oameni de afaceri si nu numai.
Chiar si pe partea de educatie jocurile video au efecte benefice. Jucand un joc reusesti sa inveti mai usor unele lucruri. Astfel jocurile de cuvinte, de tip puzzle sau simulatoarele pot fi folosite pentru a imbunatati si de asemenea pentru a testa abilitatile copiilor.
Auzim tot timpul vorbindu-se de efectele negative ale jocurilor video si adesea nu acordam suficienta importanta asupra efectelor pozitive pe care le pot avea. Ceea ce face diferenta este alegerea jocului video si momentul la care sunt jucate. In cazul copiilor se impune o supraveghere din partea parintilor, intrucat copiii pot face alegeri nepotrivit, pot sa aleaga jocuri violente, care nu sunt potrivite varstei lor. Prin urmare efectele jocurilor video se fac simtite numai cand se tine cont de ceea ce se alege si de cat timp si la ce moment se joaca.