ciclu

Odata cu trecerea timpului, o afacere trece prin etape de viata specifice. Odata cu timpul, multi factori joaca un rol important in ciclul de viata. Grija principala a companiilor este sa ramana pe piata, sa creeze oportunitati si sa supravietuiasca amenintarilor concurentei. Pentru a capta atentia pietei, un business trebuie sa aplice strategii si politici care sa ii mareasca popularitatea, astfel se impune o planificare si o implementare a masurilor necesare cresterii si dezvoltarii.

Fiecare afacere se conduce dupa propriul sau set de reguli si principii create pentru functionarea sa eficienta. In general, orice afacere este afectata de factori precum cerere si oferta, increderea consumatorilor, disponibilitatea de capital si altele. Acesti factori afecteaza afacerea in sensul ca ii provoaca urcusuri si coborasuri periodice. Cele patru etape principale din ciclul de viata al unei afaceri sunt: crestere, maturitate, saturatie/recesiune si declin.

Cresterea este faza initiala a afacerii pe piata. Multe politici trebuiesc puse in aplicare in aceasta faza. Se refera si la faza de expansiune, aici afacerea isi stabileste nisa pe piata. Aici proprietarii de afaceri isi stabilesc identitatea brandului si isi fidelizeaza baza de clienti folosind tehnici inteligente de marketing. Aceasta etapa este marcata de vanzari mari, cresteri de profit, principalul obiectiv aici este mentinerea clientilor si castigarea increderii lor. Faza de crestere include: cerere in crestere, venituri in crestere, concurenta mare, promovare intensa, politici noi, crearea fidelitatii clientilor.

Faza de maturitate este varful de evolutie al unei afaceri. In acest stagiu este ferm stabilita pe piata, vanzarile ating nivelul maxim, identitatea si imaginea brandului este bine stabilita si cunoscuta. Baza de clienti, investitorii, relatiile de afaceri sunt bine stabilite in acest punct. In aceasta faza afacerea se poate extinde si poate aduce inovatii in produse. Faza de maturitate include: cerere si oferta mare, venituri mari, cota de piata mare, promovare mai putina, imagine de brand buna.

Saturatia sau recesiunea este urmatoarea etapa, incepand un usor declin. Pot fi multi factori responsabili pentru degradarea afacerii: politici guvernamentale, competitori puternici, probleme cu forta de munca si multe altele ce pot afecta drastic stabilitatea economica a afacerii. In aceasta etapa sunt specifice: scaderea cererii, scaderea vanzarilor, venituri reduse, pierderea cotei de piata, competitie acerba.

Declinul este ultima etapa, opusul celei de maturitate. In aceasta faza afacerea ajunge in cel mai jos punct al cotei de piata si al afacerilor. Preturile si profiturile scad, sunt mult mai putine vanzari, forta de munca scade si productia la fel. Etapa de declin cuprinde: veniturile cele mai scazute, pierderea increderii clientilor, disponibilizari, reducerea de costuri si scaderea cotei de piata. Aceasta ultima etapa reprezinta sfarsitul afacerii. Ultima solutie aici este relansare, implementarea de noi politici, expansiunea de orice fel pentru a ajuta in crestere.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *