Imaginati-va un scenariu in care va facute oferte de job de la doua companii. Compania X este una foarte mare, insa nu ofera o remuneratie buna. Pe de alta parte, o alta companie Y, de marime mai mica, ofera si plata mai buna dar si o experienta de munca mai buna. Decizia este una destul de grea, va trebui sa te gandesti foarte bine ce alegi. Iata o lista de factori surprinzatori care pot duce la decizii gresite, factori asupra carora trebuie concentrare pentru a nu cadea pe o panta nedorita.
De multe ori tindem sa ne concentram doar asupra prezentului cand luam o decizie, fara a ne gandi la urmarile viitoare. Intr-un mod ideal trebuie sa existe si o viziune asupra viitorului, asupra modului in care vor evolua lucrurile. Decizia corecta este una care tine cont si de oportunitatile viitoare.
La fel de des suntem confuzi si lasam unele din cele mai importante decizii din viata noastra in mana altora. Problema cu aceasta abordare este ca persoana care ia decizia in locul nostru nu cunoaste toate aspectele, poate sa nu judece bine situatia si poate lua o decizie care pentru noi nu este tocmai cea mai indicata. Dependenta de alte persoane trebuie astfel evitata cu orice pret. Spre exemplu, vrei sa iti cumperi un telefon nou si nu poti sa te hotarasti, cerand un sfat de la un prieten. Acesta iti va recomanda ceva, dar poate ca nu vei fi multumit. Prin urmare, ia decizia singur si nu mai depinde de altii.
Presupunerile gresite, lipsa unei cunoasteri temeinice a situatiei, gandirea doar pe termen scurt dar si gandirea emotionala pot fi alti factori care ne duc la decizii gresite uneori. Chiar si avand prea multe optiuni dintre care sa putem alege ne pune de cele mai multe ori in incurcatura. Prin urmare trebuie analizate foarte bine toate aspectele, trebuie cantarite avantajele si dezavantajele fiecarei alternative si abia apoi trebuie luata decizia finala, decizia optima tinand cont de toti factorii implicati.