Majoritatea femeilor sunt private de somn si, cu toate acestea, sufera in tacere- sustine un nou studiu. Foarte multe femei nici macar nu cer sfatul medicului, deoarece sunt de parere ca este un efect secundar al faptului ca imbatranesc. Expertii avertizeaza ca lipsa de somn ar putea fi un semn de o afectiune medicala grava, cu toate ca sarcina sau menopauza ar putea fi factori ce pot determina privarea de somn. Modificarile hormonale sunt cele care conduc la bufeuri, transpiratii nocturne si schimbari ale starii de dispozitie- iar fiecare din aceste aspecte fac ca somnul sa fie un lucru greu de obtinut.

In plus, specialistii avertizeaza ca lipsa de somn este cunoscuta pentru ca, creste riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip II la femeile de varsta mijlocie. Cu toate acestea, studiul a descoperit ca o femeie din patru este dispusa sa vorbeasca despre acesta problema cu un medic specialist.

Profesorul John Stradling, expert in stiinta somnului de la Universitatea Oxford, sustine ca, „adesea, femeile se gandesc ca sentimentul de epuizare este o parte normala a vietii moderne cand, de fapt, este ceva extrem de grav. Lasata netratata, lipsa de somn poate determina aparitia unor probleme destul de grave”. Studiul a fost realizat pe 4100 de femei din Marea Britanie, si a descoperit ca 46% din femeile analizate au probleme cu somnul, comparativ cu 36% din barbati.

In plus, 36% dintre femei sunt mai predispuse sa se trezeasca de cateva ori pe noapte, fata de 23% de cazuri inregistrate la barbati. Sase din zece femei au declarat ca devin nervoase in timpul zilei din cauza lipsei de somn.

Ce implica o noapte nedormita?

O noapte nedormita este cauzata, adesea, de afectiunea numita apnee, care provoaca sforait si dificultati in respiratie. Sarcina si menopauza cresc riscul unei femei de a suferi de aceasta afectiune. Netratata, lipsa de somn conduce la aparitia unor probleme grave de sanatate, printre care accident vascular cerebral sau atac de cord.

Blogger: Cristina M.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *