Audrey Hepburn

Mica rochie neagra (en. – „little black dress”) este o rochie de seara sau de cocktail, taiata simplu si adesea scurta. Istoricii modei dateaza originea rochiei la inceputul secolului XX, in anii 1920, fiind o creatie Coco Chanel; potrivit altor surse, Jean Patou este inventatorul acesteia. Aceasta se dorea sa fie un obiect vestimentar versatil, accesibil, disponibil in cat mai multe piete comerciale posibile, durabila si intr-o culoare neutra.

Mica rochie neagra este considerata esentiala pentru o garderoba feminina completa de catre multe femei si de catre multi designeri, considerand ca e o regula a modei ca fiecare femeie sa detina o rochie neagra eleganta, simpla, care se poate accesoriza depinzand de ocazie: de exemplu, purtata cu un sacou si pantofi pentru afaceri intreprinse in timpul zilei sau cu diferite bijuterii si accesorii pentru seara. Pentru ca se doreste sa fie un obiect vestimentar de baza pentru multi ani, stilul rochiei negre ar trebui sa fie cat mai simplu posibil.

Inainte de anii 1920, negrul era rezervat pentru perioadele de doliu si era considerat indecent cand era purtat in afara acestor circumstante – acest lucru a dus la un mare scandal in urma expunerii picturii „Portrait of Madame X” de John Singer Sargent. In 1926, Coco Chanel a publicat o fotografie a unei rochii scurte, simple, negre in editia americana a revistei „Vogue”. Aceasta era lunga pana la gamba, dreapta si decorata cu doar cateva linii diagonale. „Vogue” a numit-o „Fordul lui Chanel”. Ca Modelul T, mica rochie neagra era simpla si accesibila pentru femeile din toate clasele sociale.

Generatia anilor 1960 a creat o dicotomie in design-ul rochiei. Generatia mai noua prefera, in general, o fusta-mini in versiunile lor ale rochiei, iar designerii care doreau sa atraga tinerii, au impins limita si mai mult, scurtand-o chiar mai mult decat era moda pe strada si utlizand materiale ca tulul. Pe de alta parte, multe alte femei din anii 1960 doreau o rochie neagra, lunga, similara cu cea creata de Hubert de Givenchy pentru Audrey Hepburn in filmul „Mic dejun la Tiffany’s”.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *