groenlanda

groenlandaGeologii au reusit sa rezolve un mister care ii bantuie de aproape un deceniu. Astfel, in Groenlanda, lacurile care stau deasupra calotei glaciare reusesc sa se ”scurga” complet in numai cateva ore. In anul 2006, North Lake din Groenlanda, un lac supraglaciar cu o dimensiune de aproape 5,6 kilometri patrati, a reusit sa dreneze miliarde de metri cubi de apa in mai putin de doua ore. Intr-un studiu publicat cu doi ani mai tarziu, oamenii de stiinta au subliniat faptul ca acest fenomen- care aparent pare a fi imposibil- este posibil, din cauza hidro- fisurilor, care se formeaza chiar dedesuptul bazinului lacului si se intind pana la patul de gheata, de unde rezulta golirea lacului de apa. Insa, formarea acestor fracturi a reprezentat un eveniment necunoscut pana in prezent.

Hidro-fractura

In cadrul unui nou studiu, oamenii de stiinta care au folosit tehnologia GPS au reusit sa descopere ca hidro- fracturile se formeaza din cauza tensiunilor cauzate de miscarile blocurilor de gheata. Astfel, aceste miscari sunt declansate, la randul lor de topirea ghetarilor.

Noul studiu ar putea ajuta oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine cat de mult contribuie stratul de gheata la cresterea nivelului marii. Cele mai multe lacuri supraglaciare din Groenlanda se scurg incet, pe masura ce fluxurile de apa superficiale trec in crevasele din apropiere. Destul de recent insa, imaginile satelitare au aratat ca aproape 13% din lacurile existente aici se golesc destul de reprede, in mai putin de 24 de ore.

”Imaginile satelitare arata un lac astazi, care maine nu mai exista. Astfel, stim deja de 10-15 ani ca apele din aceasta zona ar putea sa dispara cand nu ne asteptam.”- sustine autoarea studiului, Laura Stevens, doctorand de geologie la Institutul de Tehnologie din Massachusetts- Institutul de Oceanografie.

Stevens mai sustine ca acoperirea de statii GPS nu a fost suficient de densa pana acum, iar studiul din prezent merge dincolo de studiile anterioare realizate pe lacuri, din moment ce acum exista 16 statii GPS, in comparatie cu cele patru statii care au existat in trecut.

admin

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *