Invataturile oamenilor cu privire la acest aspect pot fi fie imprumutate de la generatiile dinainte sau pot fi rezultatul cercetarilor personale in acest domeniu, pe baza experientelor proprii. Exista multe superstitii, credinte si mituri in legatura cu mancarea si alimentatia sanatoasa. Aceste mituri au fost alimentate de multe ori de frica de boala, care ne face sa actionam in asa fel incat sa ne protejam.
Un astfel de mit este cel ca daca bei prea mult, devine obositor pentru rinichi. Nu e chiar asa. Consumul de apa este un obicei excelent care ne pastreaza hidratati si diminueaza riscurile de infectii urinare si de formare a pietrelor la rinichi. Consumul de prea multa apa minerala in timpul unor probleme cu rinichii este cu totul altceva. O alta tendinta negativa este cea de a consuma lichide in exces, fie ca sunt alcoolice, sucuri, apa sau orice e la indemana. Chiar si consumul excesiv de apa are efect daunator.
O alta eroare facuta este legata de consumul de lapte. O persoana poate crede ca nu poate digera laptele din cauza ca este alergica. Nu trebuie confundata insa alergia cu intoleranta. In caz de alergie, proteinele din lapte provoaca o reactie rapida, de la inflamatii ale limbii pana la iritatii pe tot corpul – caz rar, dar care se manifesta la unele persoane. In cazul intolerantei, lactoza este cea care cauzeaza problemele. Intoleranta la lactoza apare la unele persoane din cauza insuficientei unei anumite enzime ce faciliteaza descompunerea lactozei in intestine.
Un alt mit spune ca un consum de alimente condimentate favorizeaza aparitia ulcerului. Se pare insa, conform expertilor in medicina, ca mesele delicioase si condimentate nu provoaca ulcer, ci principala cauza a acestei boli este bacteria denumita Helicobacter Pylori. Daca totusi o persoana sufera de ulcer, trebuiesc evitate alimentele condimentate pentru ca nu sunt tolerate in acest caz.
Ideea ca a manca prea repede ne face sa crestem in greutate este totusi adevarata. Acest mit este valabil si este si explicat. In momentul cand ingeram mancare foarte repede, creierul nu mai are timpul necesar activarii hormonilor responsabili pentru senzatia de satietate. Ca rezultat, foarte probabil ne vom simti in continuare flamanzi dupa ce am devorat tot din farfurie si vom vrea sa mancam mai mult – rezultatul inevitabil este cresterea in greutate. Ca in orice alta situatie, moderatia este cheia. O alimentatie echilibrata si evitarea exceselor da intotdeauna rezultate pozitive.