In Oslo, capitala Norvegiei, se construieste prima ”autostrada de albine” din lume, proiect care doreste sa apere polenizatorii de amenintarile urbane, oferindu-le, pe aceasta cale, o metoda de trecere in conditii de siguranta.

Proiectul, care este condus de Bybi, un grup de mediu care sprijina albinele din mediul urban, este un proiect de colaborare care se bazeaza pe scara larga de participare a autoritatilor. Scolile locale, afacerile, organizatiile publice si rezidentii din Oslo au fost invitati pentru a se implica in crearea de statii prietenoase cu albinele si adaposturi in intreg orasul. Bybi a creat si o harta online care arata rezidentilor din Oslo locurile in care va fi necesara o astfel de interventie pentru a ajuta albinele.

”Ne aflam constant in remodelarea mediului nostru pentru a satisface nevoile noastre, si uitam ca si alte specii sunt nevoite sa traiasca alaturi de noi”- sustine Agnes Lyche Melvaer, sef al Bybi. ”Pentru a face acest lucru, suntem nevoiti sa cream locuri unde anumite specii sa se intoarca si sa traisca.”

Autostrada albinelor

Autostrada albinelor are ca scop oferirea unei metode sigure de trecere in cadrul orasului pentru albine, indiferent ca acest lucru va fi realizat pe acoperisurile unor cladiri inalte din oras sau un pat simplu de flori in gradina oamenilor. Marie Skjelbred, contabila si pasionata de viata albinelor, a reusit sa isi convinga angajatorul sa co-finanteze acest proiect cu 46,000 de euro, impreuna cu proprietarul cladirii. Astfel, cladirea de birouri si-a acoperit terasa de la al 12-lea etaj cu flori si stupi de albine.

”Oamenii ar trebui sa vada ca si companiile mari isi accepta responsabilitatea de a conserva biodiversitatea” a spus Marie Skjelbred. Desi populatia de albine nu se afla la acelasi nivel de pericol ca si cele din Statele Unite dar si din alte state Europene, mai mult de o treime din speciile de albine din Norvegia se afla in pericol. Prin urmare, daca acest proiect se dovedeste a fi unul de succes, va exista posibilitatea ca si alte state sa recunoasca ca aceasta este o metoda excelenta de a solutiona problema la nivel global.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *