Pe aripile vantuluiPe aripile vantului

„Pe aripile vantului” este un roman scris de Margaret Mitchell publicat in anul 1936. Povestea are loc in comitatul Clayton din Georgia si in Atlanta in timpul Razboiului CIvil American si in Epoca de reconstructie, prezentand experientele lui Scarlett O’Hara, fiica rasfatata a unui proprietar bogat de plantatie, care trebuie sa se descurce prin orice mijloc posibil pentru a iesi din saracia in care se trezeste dupa Marsul lui Sherman spre mare; pe celalalt plan, aceasta incearca sa-l seduca pe Ashely Wilkes, in timp ce Rhett Butler ii face curte. Romanul este de factura istorica si romantica, povestea fiind un bildungsroman, titlul provenind dintr-un poem scris de catre Ernest Dowson.

„Pe aripile vantului” a fost popular intre cititorii americani de la inceput, urcand pe prima pozitie a celor mai bine vandute carti in anul lansarii, precum si in 1937. In 2014, un sondaj de opinie Harris a descoperit ca este a doua cea mai populara carte in randul cititorilor americani, dupa Biblie. In toata lumea, mai mult de 30 de milioane de exemplare au fost printate si distribuite.

Scrisa din perspectiva detinatorilor de sclavi, „Pe aripile vantului” este considerat controversat din cauza modului in care sunt prezentati sclavii si afro-americanii, precum din cauza insultelor etnice si rasiale. Totusi, cartea a devenit un punct de referinta pentru urmatorii scriitori despre Sud, atat albi, cat si de culoare. Cartea este studiata si interpretata in scolile americane; de asemenea, cartea, cat si adaptarea cinematografica de succes din anul 1939 au intrat in cultura pop.

Margaret Mitchell a folosit simbolismul culorilor, in special al culorilor rosu si verde, care o inconjurau pe Scarlett O’Hara. Tema principala, dupa cum a declarat si scriitoarea, este supravietuirea. Sfarsitul cartii este deschis; intrebata adesea ce s-a intamplat cu eroii romanului sau, Scarlett si Rhett, aceasta a declarat: „Este posibil ca Rhett sa-si fi gasit pe cineva care era mai putin dificila.” Acesta este singurul roman publicat de Mitchell. Doua continuari autorizate de catre proprietatea Mitchell, dupa moartea ei, au aparut la mai mult de jumatate de secol dupa, precum si o parodie.

Mitchell a primit premiul Pulitzer pentru Fictiune in 1937, iar romanul a fost adaptat cinematografic in 1939, avandu-i in rolurile principale pe Vivien Leigh, Clark Gable si Olivia de Havilland. Ajustat inflatiei, filmul continua sa fie cel mai de succes al tututor timpurilor.

De admin

Un comentariu la „„Pe aripile vantului””
  1. Intr-adevar o carte fenomenala! Pot spune ca asta si cateva carti pe care le-am cumparat anul trecut de la Editura For-You mi-au schimbat modul in care vad lumea. Recomand sa cititi cat se poate de mult!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *