Pe ce criterii sunt concediati angajatii

concediere

In cadrul procesului de reducere a cheltuielilor de cele mai multe ori se are in vedere si optiunea restructurarii posturilor, faza care de cele mai multe ori inseamna si concedieri. Cum poate un angajator sa ia decizia potrivita cand vine vorba sa concedieze pe cineva?

In cadrul majoritatii companiilor, angajatii ce au ceva vechime in firma stau pe o pozitie mai stabila si au astfel un avantaj cand se fac restructurari. Angajatii veniti in firma recent sunt cei cu mai putina experienta si adesea sunt concediati primii. Cu toate acestea, acesta nu este singurul criteriu pe care se fac restructurarile, se tine cont de asemenea de capacitatea si abilitatile fiecaruia.

Performanta angajatului joaca un rol cheie in cresterea si dezvoltarea sa in cadrul organizatiei. Pentru a se evita risipa de talent in cadrul companiei trebuie tot timpul tinut cont de utilitatea si dexteritatea fiecaruia. Chiar daca unii angajati au venit recent in firma, pot ca in scurta perioada sa depaseasca in mod constant asteptarile angajatorului. Acesti angajati trebuie retinuti pentru a-si putea demonstra capacitatea si a aduce beneficii atat lor cat si firmei pe total.

Exact ca si un lant ce are verigi puternice si verigi mai slabe, puterea intregii echipe depinde si de cat de bun este fiecare membru al sau. Atitudinea angajatilor fata de ceea ce fac este la fel de importanta. Unii angajati au o atitudine negativa, echipa avand astfel de suferit. Feedback-ul primit de la angajati si managementul resurselor umane are astfel un rol foarte important in alegerea compatibilitatii angajatilor cu echipa si in cantarirea performantelor acestora.

Concedierile pot afecta cariera si viitorul angajatilor, prin urmare le trebuie acordata sansa sa isi exprime si ei parerea. Majoritatea angajatilor sunt suficient de profesionali pentru a trata cu demnitate concedierea, insa unii o iau ca pe ceva personal, dand nastere la dispute in cadrul organizatiei. Daca nu mai poate fi nimic facut si concedierile sunt inevitabile, intotdeauna e mai bine ca si angajatilor sa le fie facuta cunoscuta situatia, pentru a putea incepe sa isi caute alternative, alte joburi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *