fumat pasiv

Nu e nevoie sa fii atotstiutor pentru a realiza ca fumatul este foarte daunator pentru sanatate. Nu numai pentru sanatatea fumatorului insa, ci si pentru a celor din jur.

Fumatul pasiv, oricat de surprinzator ar putea sa para pentru unii – desi probabil acest lucru este cunoscut – este la fel de periculos ca si fumatul in sine. Studiile arata ca sansele de aparitie de cancer pulmonar sau alte afectiuni sunt la fel de ridicate ca si in cazul fumatorilor activi. Care ar fi riscurile fumatului pasiv?

Incepem cu fumatul pasiv la copii. Copiii expusi fumului de tigara, fie ca este cauzat de un parinte care fumeaza sau oricine altcineva, sunt predispusi riscului aparitiei astmului, infectiilor, meningitei  – pe langa alte afectiuni medicale. Aceasta se datoreaza faptului ca fumul de la o singura tigara persista doua ore sau chiar mai mult. Cum copiii nu au un sistem imunitar puternic, devin mai susceptibili diverselor afectiuni.

Cazul femeilor gravide nici nu mai trebuie mentionat. Fumatorii trebuie sa tina cont de faptul ca fumatul pasiv nu afecteaza in acest caz doar mama, ci si copilul nenascut inca. Prin urmare nefumatorii nu trebuie sa se simta in totala siguranta, nesupusi niciunui risc aferent fumatului.

Riscurile fumatului pasiv sunt aceleasi si poate chiar mai pregnante fata de cazul fumatorilor activi. De aceea este recomandat pentru nefumatori sa evite zonele in care se fumeaza, sa evite sa inhaleze fum de tigara, intrucat efectele negative asupra sanatatii se fac simtite ulterior. Inclusiv daca in casa exista un fumator, in familie, va trebui ca acesta sa evite sa contamineze toate camerele cu fum de tigara. Locul de fumat al sau trebuie limitat la o singura camera, sau chiar in afara locuintei. Uneori orice masuri preventive am luat tot suntem expusi fumului de tigara, insa luarea acestor masuri este mai benefica decat ignorarea consecintelor grave pe care le poate avea fumatul pasiv.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *