Cu cateva saptamani in urma, calatoream cu masina impreuna cu un prieten. Inainte sa pornim la drum efectiv, am vazut ca parcheaza intr-o statie peco ce avea si spalatorie si vulcanizare. Ma gandeam ca e vorba de o alimentare, insa de fapt era vorba de verificarea presiunii pneurilor. Ceea ce am aflat apoi e faptul ca in pneuri nu a fost introdus aer, ci azot.
Stiam ca azotul este folosit pentru umflarea pneurilor la avioane si masini de curse, cu toate acestea nu stiam ca poate fi folosit si pentru masini personale. Dupa cateva minute de conversatie pe aceasta tema cu prietenul meu, am aflat si cateva avantaje si dezavantaje.
Avantaje:
- un pneu umflat cu azot isi va mentine presiunea mai bine comparativ cu unul umflat cu aer; acest lucru se datoreaza faptului ca moleculele de azot sunt mai mari ca dimensiune decat cele de oxigen si prin urmare mai putin probabil sa existe scapari prin valva.
- in mod indirect se eficientizeaza si consumul de combustibil; se stie foarte bine faptul ca o presiune insuficienta in pneuri creste si consumul de combustibil.
- azotul pur este mult mai uscat decat aerul obisnuit, ce contine si vapori de apa; in functie de temperatura pneurilor, vaporii de apa trec prin schimbari, existand si posibilitatea ca presiunea sa varieze.
- azotul este un gaz ce nu suporta combustia, prin urmare in caz de supraincalzire a pneurilor acesta prezinta mai multa siguranta decat aerul.
- umflarea pneurilor cu azot ajuta de asemenea la mentinerea unei temperaturi scazute a acestora, chiar si la viteze mai ridicate
Ca singur dezavantaj pentru presiunea pneurilor facuta cu azot sta faptul ca este mai costisitor. Nu atat de multe persoane sunt dispuse sa plateasca in plus pentru presiunea cu azot, in special daca nu sunt 100% convinsi de beneficiile ce pot sa rezulte de aici.