rca ieftin

In ultima perioada, in special in ultimul an si jumatate, fiecare tanar pana in 30 de ani proprietar de masina a putut vedea o crestere a tarifului la politele de asigurare obligatorie de raspundere civila auto (RCA). Treptat s-a ajuns intr-o situatie in care platesc chiar de 4 sau 5 ori mai mult fata de soferi trecuti de pragul de 30 sau 35 de ani.

Din declaratii ale oficialilor si din ce am mai citit pe internet am aflat ca Autoritatea de Supraveghere Financiara incearca si chiar promite solutii pentru reducerea tarifelor la RCA pentru tineri. Mi se pare normal, pentru teribilismul unora nu trebuie sa plateasca toti. Pentru ca aceasta este cauza. Soferii tineri sunt considerati neexperimentati, prin urmare prezinta si un risc mai mare pe sosele, drept pentru care si tarifele majorate excesiv.

Desi exista aceasta promisiune, ma indoiesc sa se ajunga la vreo rezolvare. S-a vazut ca asiguratorii isi fac preturile cum vor, maresc tarifele cand vor, desi se pare ca au fost luate masuri si aici. O noua norma data de ASF se zice ca prevede ca societatile de asigurare sa poata majora o singura data pe an tarifele RCA, anuntand in prealabil acest lucru. Ar fi bine, dar cu cat va fi majorarea? 50%? 70%? Poate chiar si mai mult, pentru ca in plus, acum firmele de asigurare nu mai pot sa isi acopere daunele de pe segmentul RCA din veniturile obtinute din alte tipuri de asigurari.

Ceea ce nu inteleg este de ce sunt atat de mari tarifele RCA pentru tineri. Pensionarii si persoanele mai in varsta obtin un RCA ieftin de fiecare data. Ei nu prezinta un risc pe sosele? De multe ori un tanar este mult mai atent in trafic pentru ca nu are suficienta experienta si conduce mai prudent, de ce nu ar fi taxati in plus si cei cu varsta mai inaintata? Cand se urca la volan si mai au si vederea slabita, reflexele incetinite, nu prezinta si ei un pericol in trafic? Primesc bonusuri si reduceri pe cand tinerii trebuie sa plateasca enorm de mult.

Chiar si sistemul de bonusare este dat peste cap. De la an la an, daca nu faci accidente, pretul la asigurarea RCA ar trebui sa se reduca. Cum majorarile sunt insa mult peste bonusul de aproximativ 5% sau 10% – pentru RCA facut pe 6 luni, respectiv 1 an, de cele mai multe ori se ajunge ca pretul sa fie mai mare la reinnoire.

Dupa cum spuneam, promisiuni si iar promisiuni. ASF promitea ca pana in luna februarie se va gasi o solutie cu asigurarile la tineri. Rezultate? Vedeti si voi!

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *