intepaturaintepatura

Intepaturile de albina nu sunt foarte dureroase in majoritatea cazurilor, insa umflatura si roseata ce apare ca rezultat poate fi destul de neplacuta. Unele persoane sufera mai mult din cauza acestor intepaturi, experimentand dureri mai puternice.

Prin natura lor, albinele nu sunt agresive, si nu vor intepa o persoana decat daca se simt amenintate. Cand vorbim despre intepatura de albina, se refera la injectarea acelui ac prin care se transfera o cantitate de venin in piele, ce initial provoaca durere iar apoi afecteaza zona, tumefiind-o. Acul ce ramane in piele trebuie inlaturat, pentru ca poate provoca infectarea zonei. Albinele mor dupa ce inteapa, nu este insa cazul viespilor sau altor insecte din aceasta familie, care pot sa intepe de mai multe ori, iar aceste intepaturi sunt mai dureroase si afecteaza mai mult.

Reactiile organismului la intepaturi sunt de obicei locale, nu reprezinta pericole pentru sanatate. Unele persoane insa sunt predispuse la reactii adverse, fie datorita factorilor genetici, fie datorita alergiei la intepaturi. Acestia pot experimenta stari precum:

  • dificultati in inghitire
  • dificultati respiratorii
  • cresterea pulsului
  • ameteala
  • scaderea brusca a tensiunii
  • tumefierea gatului, fetei si gurii
  • neliniste si anxietate
  • umflaturi si iritatii ale pielii

Exista reactii alergice severe care uneori provoaca stop cardiac, insa sunt foarte rare. Efectele intepaturilor de albine sunt de obicei usoare, persoana intepata prezentand mancarimi, dureri si piele iritata in zona intepata.

Pentru a se ameliora efectele intepaturii, se pot aplica comprese cu gheata, persoana intepata – daca se stie ca are o alergie la intepaturi – nu trebuie miscata prea mult, nu trebuie sa consume alcool dupa intepatura, acul trebuie inlaturat, iar daca nu raspunde si intra in stare de inconstienta trebuie contactata de urgenta o unitate medicala.

Dupa cum am mai spus, efectele unei intepaturi nu sunt grave, exista insa persoane alergice sau intolerante la substantele continute de veninul albinelor. Important de tinut minte: trebuie sa va indepartati cat mai repede de locul unde ati fost intepati, pentru ca albinele ataca in grup daca se simt amenintate.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *