Renuntarea la fumat si efectele sale secundare

fumat

Efectele secundare are renuntarii la fumat sunt multe la numar si multi dintre noi nu suntem constienti de ele. Citim peste tot articole despre cat de daunator este fumatul, despre ce se intampla organismului daca avem acest viciu, insa v-ati gandit vreodata ca renuntarea la fumat poate sa aiba efecte negative de asemenea, atat asupra sanatatii fizice cat si a celei mentale?

Fumatul dauneaza sanatatii – o replica pe care toata lumea o stie, si in ciuda cunoasterii, obiceiul este continuat. Cand se fumeaza o singura tigara, intra in organism un numar de peste 4000 de chimicale. Acestea sunt extrem de daunatoare organismului si pot provoca diverse afectiuni cardiovasculare si complicatii respiratorii. Pe langa aceasta, fumatorii afecteaza si sanatatea celor din jur, intrucat, conform studiilor, fumatorii pasivi prezinta un risc mai mare de a dezvolta afectiuni datorate expunerii la fumul de tigara.

Odata ce ai renuntat la fumat, de obicei prima saptamana este cea mai dificila, datorita impactului pe care il au efectele secundare ale renuntarii. In majoritatea cazurilor, in 8 pana la 12 saptamani, situatia revine complet la normal. Cand un fumator inrait alege sa devina nefumator, va trebui sa faca fata simptomelor renuntarii la fumat. Ingredientul principal din tigari este nicotina, un drog ce provoaca o foarte mare dependenta, astfel renuntarea poate fi destul de intensa. Cateva din simptomele si efectele secundare ale renuntarii la fumat sunt enumerate in continuare.

  • Nerabdare, nervozitate si furie – trei dintre cele mai comune stari resimtite de cei ce au renuntat la fumat. Dupa 72 de ore de la ultima tigara fumata, simptomele se estompeaza, devenind mai putin intense.
  • Pot sa apara si probleme cu odihna. Nicotina este un puternic stimulent ce afecteaza celulele creierului, calitatea somnului si uneori chiar si visele.
  • Lipsa puterii de concentrare este o alta consecinta a renuntarii la fumat.
  • Sunt afectate simturile. Dupa renuntarea la fumat, veti observa cum mancarea are un gust mai bun, cum cafeaua si ceaiul au o aroma mai puternica, si asa mai departe.

Pe langa efectele secundare fizice, depresia poate sa se instaleze ca un simptom comun al renuntarii la fumat. Pentru ridicarea moralului in momentele grele, trebuie sa te asiguri tot timpul ca ceea ce faci este foarte benefic pentru tine. Desi toate efectele secundare sunt inspaimantatoare, nu trebuie ca decizia sa iti fie clatinata, dupa ce vei trece de etapa critica totul va reveni la normal si te vei simti mai bine, si mai sanatos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *