selenofobie

Frica de luna este irationala, la fel ca si majoritatea fobiilor. Radacinile selenofobiei pot fi gasite de obicei in copilarie, cand luna este asociata cu un eveniment sau o experienta traumatizanta.

Exista povesti diferse ale celor care sufera de aceasta fobie, povesti care cauta o justificare logica pentru frica de luna. Exista de asemenea si persoane care pun aceasta fobie in legatura cu povesti din popor sau reprezentari mediatice ale lunii asociate cu fapte irationale (de exemplu vampirii si noaptea, noapte asociata cu luna etc.). Care ar putea fi in realitate cauzele selenofobiei?

La fel ca si in cazul majoritatii fobiilor, frica de luna isi gaseste originile in evenimente traumatizante sau negative din copilarie. Din punct de vedere al unei persoane din exterior, care priveste aceste evenimente intr-un mod obiectiv, situatia poate sa nu para atat de grava. Pentru cei ce sufera de aceasta fobie insa, chiar si cel mai nesemnificativ eveniment pe care il asociaza cu frica de luna poate avea un impact major.

Ca exemplu, daca o casa este jefuita intr-o noapte si un copil este martor la asta, acesta poate treptat sa transfere frica de hoti catre noapte si mai apoi catre luna, prin asocierea evenimentelor. La o varsta frageda, copilul nu poate judeca, nu are capacitatea de a intelege ca nu exista o legatura logica intre jaf si noaptea cu luna plina.

In mod similar si alte evenimente negative pot fi asociate cu luna si pot duce la selenofobie. Desi aceasta apare cel mai adesea la copii, asta nu inseamna ca adultii fac exceptie. Declansarea emotiilor puternice asociate cu noptile cu luna plina poate fi un factor care sa duca la selenofobie si in cazul adultilor.

Luna a fost dintotdeauna un corp celest inconjurat de mister. Exista povesti fantastice despre creaturi activate de luna plina, concepte ce s-au dezvoltat in folclor prin mituri. Acestea nu sunt insa justificate de logica sau ratiune – prin urmare selenofobia ramane ceea ce este: o fobie si atat.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *