Alergatul este pentru multi forma preferata de miscare, motivul fiind simplicitatea. Nu ai nevoie decat de o pereche de incaltaminte pentru alergat, nu este necesar un echipament anume si nici nu necesita vreun antrenament special. Asadar daca cineva doreste sa profite de beneficiile acestei metode de miscare sau se antreneaza pentru concursuri, sunt cateva sfaturi si lucruri pe care trebuie sa le inteleaga.
Majoritatea alegem sa alergam pentru a ne pastra in forma. Acest exercitiu fizic ofera un antrenament pentru intreg corpul si este foarte benefic pentru inima si plamani. Pe langa acestea, intareste muschii picioarelor, tonifica corpul si creste rezistenta organismului. Este o modalitate de a arde grasimile si de a scadea in greutate.
Pentru alergarea in cadrul competitiilor, trebuie urmarit si un cronometru. Alergatorii de profesie isi urmaresc evolutia si pozitia in timpul alergarii. Aceasta ii ajuta in studierea competitiei. In mod ireal, capul trebuie aplecat in fata intr-un ungi de 5 grade, pentru conlucrarea cu gravitatia. In timpul alergarii, bratele trebuie miscate cat de repede posibil, pentru ca genunchii sa se miste si ei mai repede si astfel sa creasca si viteza. Pentru imbunatatirea ritmului se pot incepe sesiuni de alergare cronometrate timp de o saptamana, iar in urmatoarea puteti incerca sa va depasiti timpul obtinut anterior.
Daca va antrenati pentru o alergare de 5 km sau mai mult, accentul trebuie pus nu pe viteza, ci pe rezistenta. Aceasta se poate imbunatati alergand la deal. Alergarea ca antrenament pentru o cursa de rezistenta poate fi realizata prin cresterea treptata a distantei alergate zilnic pana la atingerea obiectivului. Este importanta perseverenta, vointa si de asemenea dieta. Alergarea de rezistenta este un test suprem pentru organism, deci trebuie sa ne ingrijim si de alimentatie, dar trebuie sa avem si grija de perioada de odihna pentru a nu ne supra obosi. De asemenea organismul trebuie sa fie bine hidratat in aceasta perioada de antrenamente.