Sfaturi pentru imbunatatirea tehnicilor de vanzare

vanzator

A fi un vanzator bun nu se limiteaza doar la a avea o tinuta potrivita si un discurs pregatit dinainte. Un vanzator poate fi oricine incearca sa convinga o alta persoana sa investeasca intr-un anume bun sau serviciu, oricare ar fi acesta. De la incepatori la profesionisti, orice persoane care activeaza in domeniul vanzarilor au – sau cel putin ar trebui sa aiba – cateva caracteristici in comun. In special pentru cei aflati la inceput de drum, urmatoarele recomandari pot fi foarte utile.

1. Foloseste-te de carisma. Fiecare dintre noi o are, intr-o mai mica sau mai mare masura. Exista cursuri si carti care te pot ajuta sa folosesti carisma in favoarea ta – trebuie doar sa exersezi. Cu cat te vei acomoda mai bine cu rolul de vanzator pe care il ai, cu atat vei deveni si mai carismatic.

2. Contactul vizual. Unii sunt timizi – asta nu e o problema. Daca vrei insa sa fii un vanzator, un agent de vanzari de succes, contactul vizual este o necesitate absoluta. Acest lucru arata ca ai incredere in ceea ce spui, ca stabilesti un nivel direct de comunicare si ca nu gasesti dificil sa oferi oricand orice explicatii ti se cer.

3. Fii relaxat. A vorbi sau a avea o postura tensionata are un efect de nedorit asupra potentialilor clienti. Chiar daca esti putin nervos, nu trebuie sa faci clientul sa se simta inconfortabil. Astfel trebuie sa ramai cat mai relaxat si sa iti controlezi respiratia, sa arati calm si sa prezinti ceea ce ai de prezentat.

4. Creeaza-ti scenarii. Vei vorbi cu multe persoane si este foarte posibil ca multi sa iti puna aceleasi intrebari. Imagineaza-ti astfel de situatii si pregateste-ti raspunsurile creand scenarii si replici pentru orice ar putea sa te intrebe clientul.

5. Arata incredere. Nu trebuie sa folosesti expresii de genul „probabil”, „cred ca” sau orice altceva lasa loc de dubii. Clientul se asteapta la siguranta din partea ta, iar aceste exprimari evazive nu isi au locul in discutie. Trebuie sa fii sigur pe ceea ce spui.

6. Unul din cele mai importante sfaturi: ai rabdare. Uneori clientii sunt nesiguri. Vor pune zeci de intrebari, vor cere zeci de pareri si poate ca tot nu vor fi convinsi. Trebuie sa ai rabdare si sa nu ii grabesti in luarea deciziei, pentru ca acest lucru poate anula vanzarea.

Fii prezentabil, construieste incredere, nu fi prea agresiv – acestea ar putea fi alte cateva sfaturi utile pentru cei ce aleg sa urmeze o cariera in domeniul vanzarilor. Cum am mai spus – perseverenta si exercitiul, impreuna cu sfaturile anterioare, pot sa ajute considerabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *