Jocurile online sunt la mare cautare in zilele noastre, in special in randul tinerilor si copiilor. Pentru unii reprezinta doar o modalitate ocazionala de relaxare, in alte cazuri insa se ajunge la dependenta. Unii copii si tineri nu pot petrece o zi intreaga fara a juca jocul preferat.
Scorul maxim este o motivatie pentru majoritatea celor ce joaca jocuri online. Incearca sa isi bata propriile recorduri de fiecare data. Pe langa acest lucru, interactioneaza cu alti jucatori si relationeaza, se simt efectiv mai confortabil in joc, uneori mai confortabil si mai bine dispusi decat in viata reala.
Cum ar trebui sa trateze problema dependentei de jocuri online a copilului un parinte? Iata in continuare cateva sfaturi.
1. Alocarea unui anume timp zilnic in fiecare zi pentru jocuri online. Jocurile pe computer ori consola nu trebuie sa transforme copiii, sa ii faca dependenti. Nu trebuie sa li se permita mai mult de 1-2 ore pe zi si trebuie subliniata importanta dedicarii timpului pentru studiu si pentru scoala.
2. Permiteti-le copiilor sa joace jocurile preferate numai dupa ce si-au indeplinit responsabilitatile trasate. Oricand au ocazia incep sa se joace, insa poate fi impusa regula ca doar dupa ce temele au fost facute sau ajutorul la bucatarie ori pe langa casa a fost oferit, sa se poata juca.
3. Distrageti-le atentia. Exista mult mai multe modalitati de distractie, sunt si activitati fizice foarte distractive, nu doar jocurile online si televizorul. Aceste jocuri nu trebuie sa ajunga sa domine vietile copiilor.
4. Nu orice joc este potrivit. Parintele trebuie sa decida daca este sau nu voie ca un anumit joc sa fie jucat de copilul sau. In plus, nu trebuie lasati sa se joace oricand au ocazia. Dupa cum am spus, exista si alte modalitati de divertisment.
O ultima recomandare: nu instalati computerul in camera copilului, de preferat este sa fie intr-un alt spatiu, la un birou separat. Altfel riscati ca micutul sa ramana tot timpul in camera si sa dezvolte o dependenta nedorita de jocuri online.