pentagrama

Simbolurile au fost utilizate de om cu mult inainte de aparitia scrisului. Pe parcursul timpului, aceste simboluri au fost folosite pentru a reprezenta lucruri diferite si uneori chiar contradictorii. Diversele semnificatii sunt descifrate inca si astazi.

Un astfel de simbol ce apare des pe parcursul istoriei omenirii este pentagrama – steaua in cinci colturi ce poate fi desenata fara a desprinde pixul de pe hartie. Acest simbol s-a intalnit frecvent in culturile mayase, chinezesti si grecesti, printre altele.

Pitagora – filozof si matematician grec – considera pentagrama ca un simbol al sanatatii. Reprezenta in fapt omul, coltul din sus – capul – apoi mainile si picioarele. Intr-o abordare mai generala, cele cinci colturi ale pentagramei semnifica cele cinci elemente care definesc viata: spiritul – sus, aerul – stanga sus, apa – dreapta sus, pamantul – stanga jos si focul – dreapta jos.

Pentagrama inversata, pe de alta parte, este un simbol al raului. Conform credintei pagane, este reprezentarea partii malefice. In acest caz spiritul este in partea de jos, aratand triumful materiei asupra spiritului.

In iudaism, pentagrama este asociata cu prima din cele cinci carti ale scripturilor evreiesti. A fost simbolul si sigiliul oficial al evreilor mult timp, cunoscut ca si sigiliul regelui Solomon.

In crestinism, pentagrama este considerata simbolul stelei din Betleem. A fost folosita de asemenea pe sigiliul regelui Constantin, care a trecut la crestinism. Colturile stelei reprezinta ranile suferite de Iisus Hristos, iar simbolul era considerat o dovada a divinitatii. Acest lucru insa s-a schimbat in evul mediu, ajungand sa fie considerata simbol al raului inca de atunci.

In zilele noastre simbolul este folosit des in mass media si divertisment, de asemenea si la bijuterii. Unii considera ca a purta bijuterii cu simbolul pentagramei semnifica o conexiune cu cele cinci elemente de baza. Multi altii insa fac legatura intre pentagrama si Satanism, considerand-o un simbol al fortelor malefice.

De admin