De-a lungul timpului societatea dezvolta tot felul de mituri care sunt atat de vehiculate si sustinute de toata lumea, incat ajung sa fie crezute. Cand vine insa vorba de testat aceste mituri, se constata de cele mai multe ori ca sunt exact ceea ce sunt: niste simple mituri, niste pareri gresite, formate si distribuite in necunostinta de cauza. Multe din aceste mituri sunt dezvoltate in jurul ideii de somn si odihna, mituri pe care le enumeram in continuare.
1. O bautura alcoolica te ajuta sa adormi mai repede. Total fals! In prima faza, intr-adevar alcoolul poate sa provoace o stare de somnolenta. Este insa afectata calitatea si chiar si durata somnului. Faza somnului denumita REM (rapid eye movement), cea caracterizata de miscari rapide ale ochilor, cea in care persoana viseaza, este afectata si chiar intrerupta de cele mai multe ori. Aceasta faza a somnului, cea mai profunda dintre toate, este esentiala pentru odihna, din acest motiv cei ce adorm cu alcool in organism se trezesc de obicei mai obositi.
2. Televizorul te ajuta sa adormi mai repede – din nou fals. Cercetari realizate de americani arata ca somnul este mult mai odihnitor pentru persoanele care renunta sa se mai uite la televizor seara inainte de culcare. Chiar si calculatorul, tabletele sau smartphone-urile nu sunt indicate inainte de culcare. Lumina radiata de acestea, in preponderenta avand un spectru albastru, afecteaza, se pare, calitatea somnului.
3. In multe culturi circula mitul ca numaratul oilor (imaginar, desigur) te ajuta sa adormi mai repede. In fapt, iti supui creierul la un efort suplimentar de concentrare si ajungi sa nu faci altceva decat sa inlaturi somnul. Mai degraba iti imaginezi un peisaj placut, un loc linistit, o plaja, o cascada sau orice altceva iti induce linistea mintii si vei reusi sa adormi mult mai repede.
Ar mai fi si mitul precum caruia daca incepi sa sforai o schimbare de pozitie te poate ajuta – acest mit este doar in parte adevarat. Conceptiile populare nu sunt de fiecare data si cele corecte, dupa cum demonstreaza si stiinta. Astfel feriti-va de a crede de fiecare data tot ceea ce vi se spune, in special legat de somn si odihna, pentru ca daca veti da crezare unor astfel de mituri exista sanse sa nu va puteti odihni bine.