Tu stii cum sa alegi bicicleta potrivita pentru copilul tau?

bebelas.ro

A cumpara o bicicleta pentru cel mic poate fi cea mai buna alegere pe care o faci. Invatarea mersului pe bicicleta ne aduce fiecaruia dintre noi bucurie, in special cand facem acest lucru in familie. La fel ca si in cazul oricarei alte alegeri, trebuie sa tii cont insa de o serie de factori. Nu poti sa faci o astfel de achizitie facand doar o cautare de tipul „biciclete ieftine pentru copii” si alegand primul rezultat obtinut. Va trebui sa ai in vedere cateva repere, pe care ti le ofer in continuare, pentru ca bucuria celui mic sa fie deplina.

Mersul pe bicicleta nu are o restrictie de varsta. In ceea ce priveste bicicleta pentru cel mic, trebuie sa stii insa cateva elemente de baza.

In primul rand, o bicicleta pentru copii se alege in functie de materialul din care este realizata. Recomandarea merge aici spre bicicletele cu cadru din aluminiu, pentru ca sunt mult mai usoare.

In al doilea rand bicicleta pentru fete se diferentiaza de bicicleta pentru baieti. Poate ca te surprinde, dar multi nu stiu ca bicicleta cu cadru ce are o teava superioara sudata este pentru baietei, iar cea care nu are acea bara sudata este pentru fetite.

Un al treilea criteriu este unul legat de siguranta. Trebuie sa te asiguri de faptul ca pedalele sunt suficient de late si ca au o suprafata aderenta. In cazul in care cel mic este abia la inceput si invata pentru prima data sa mearga pe bicicleta, trebuie sa nu ii alunece picioarele de pe pedale.

Sfatul numarul 4: fii foarte atent la cumpararea bicicletei, trebuie sa te asiguri ca rotile si jantele nu sunt descentrate. Daca ai cumparat o bicicleta cu roti descentrate, iti supui copilul la un risc: frana nu mai calca complet pe roata, si nu va putea frana la timp.

Exista si restrictii de varsta, ca o a 5-a recomandare: alege bicicleta in functie de varsta si inaltimea copilului. Ce inseamna acest lucru?

  • Pentru varste cuprinste intre 2-5 ani si o inaltime intre 70-90 cm se recomanda o bicicleta cu diametrul rotii de maxim 30 cm.
  • Pentru 4-8 ani si inaltime de 85-107 cm, este indicata o bicicleta cu diametrul rotilor de pana la 35 cm.
  • Intre 6-9 ani copilul poate folosi o bicicleta cu roti de diametru 45 cm
  • 9 ani+ si o inaltime de 127+ cm inseamna ca cel mic poate sa mearga pe o bicicleta cu diametrul rotilor de 50-60 cm (aceste recomandari le-am gasit aici).

Atentie si la aspectul siguranta. Pana va invata sa mearga pe doua roti, va trebui sa montezi la bicicleta roti ajutatoare. Chiar si cand cel mic reuseste sa isi mentina echilibrul pe 2 roti, trebuie sa il protejezi cu genunchiere si cotiere si sa il inveti sa respecte regulile de circulatie.

Avand in vedere toate elementele enumerate mai sus, nu mai ramane decat ca celui mic sa ii placa modelul pe care il alegeti impreuna, pentru a se putea bucura apoi de distractii pe bicicleta in parc, alaturi de prietenii sai.

Autor: Catalin Mihai Sotropa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *