Ventilatoarele

Un ventilator este un aparat electronic folosit in producerea unui curent avand ca scop racorirea; acesta poate fi folosit pentru persoane, dar si pentru computere sau automobile. Acesta este alcauit dintr-o serie de palete sau lame care influenteaza aerul. Ansambul total este cunoscut sub numele de impulsor sau rotor.  Majoritatea ventilatoarelor functioneaza pe baza de motoare electrice, dar pot fi folosite si alte surse, inclusiv motoare hidraulice si motoare cu combustie interna. Ventilatoarele produc curent cu un volum mare, dar o presiune mica (dar mai mare decat presiunea ambientului), spre deosebire de compresoare, care produc presiuni ridicate la un volum, comparativ, mai mic. Design-ul ventilatoarelor este similar cu modelul altor inventii, precum anemometrul sau turbinele de vant.

Printre aplicatiile sale se numara controlul climatului camerei si confortul termal, sistem de racire pentru diferite sisteme, ventilare, extractia fumului, separarea cerealelor de pleava, indepartarea prafului (facand parte dintr-un aspirator), sau uscatul (de obicei, in combinatie cu caldura).

Desi ventilatoarele, de obicei, racoresc oamenii, nu racoresc, de fapt, si aerul (din contra, ventilatoarele electrice il incalzesc usor din cauza motoarelor), dar reusesc acest lucru prin evaporarea condensului si convectia caldurii. De aceea, ventilatoarele pot sa nu aiba afectul scontat daca exista umiditate in aer sau corpul are aceeasi temperatura ca aerul inconjurator. Pe langa functia utilitara, ventilatoarele vechi, in speciale cele realizate intre sfarsitul secolului al XIX-lea pana in 1950 sunt colectionate de unii oameni.

Ventilatoarele se impart in trei tipuri:

– ventilatoare axiale;

ventilatoare centrifugale;

– ventilatoare tangentiale.

As dori sa vorbesc despre ventilatoare centrifugale Braco pentru cateva randuri.

La ventilatoarele centrifugale, rotorul este alcatuit dintr-un numar de palete ce sunt ansamblate pe un contur sub forma de cilindru. Acest rotor este introdus in carcasa ventilatorului – acesta are, in general, o forma spiralata. Cand sistemul de actionare invarteste rotorul, aerul dintre canalele dintre palete capata, implicit, o miscare de rotatie si ele. Aceste forte centrifugale care iau nastere determina proiectarea aerului dintre canale inspre interiorul carcasei, in acel spatiu dintre varful paletelor si mantaua exterioara. Locul aerului dintre canale, care este proiectat in carcasa, este luat de aerul antrenat din spatiul cilindric al rotorului; acesta, la randul sau, comunica cu exteriorul printr-un oficiu in carcasa, ce este numit gura de aspiratie a ventilatorului.

Carcasa ventilatorului colecteaza aerul care iese dintre canalele rotorului, conducanu-l spre gura de refulare. Forma spiralata a acestei carcase corespunde necesitatii de a se majora sectiunile de curgere pe traseul catre gura de refulare, potrivit cu cresterea continua a volumului de aer intrat in carcasa prin canalele rotorului.

Foarte interesant mecanismul de functionare al acestor obiecte, practic indispensabile vara, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *