vot online

Cum in momentul de fata orice poate fi cumparat, comandat sau achizitionat online, de la cumparaturi de zi cu zi pana la banking, nu e de mirare ca s-ar putea ajunge la un moment dat sa putem si vota online. Daca optiunea de a vota online ar putea schimba viitorul alegerilor in orice tara, problema lasa loc de multe dezbateri. Care ar fi avantajele si dezavantajele unui sistem de vot online prezentam in continuare.

Poate cel mai important avantaj ar fi comoditatea. Oricine are conectivitate la internet, un computer sau un laptop, nu va mai trebui sa astepte la cozi interminabile, nu va mai trebui sa se deplaseze la sectia de votare, lucru ce ar fi de asemenea foarte util si pentru persoanele bolnave sau care nu pot sa se deplaseze.

Numarul persoanelor care ar vota ar creste de asemenea considerabil. Cu siguranta mult mai multi ar alege sa isi exprime votul in aceasta maniera, mai ales din randul tinerilor familiarizati cu tehnologia. Eficienta ar constitui de asemenea un avantaj, numararea voturilor s-ar putea face printr-un sistem de contorizare online ce ar simplifica si scurta considerabil numaratoarea voturilor.

Tehnologia are desigur si partea sa de neajunsuri. Poate ca unele persoane nu ar avea incredere in acest sistem, deoarece exista persoane capabile sa altereze rezultatele prin acces neautorizat. La fel cum site-uri puternic securizate sunt afectate de pirati ai internetului, poate ca ar exista votanti care nu ar avea incredere in sistemul de vot online.

Pe langa lipsa increderii, trebuie tinut cont si de faptul ca nu toate persoanele au acces la internet. Exista inca un sector de populatie care nu are aceasta facilitate sau care pur si simplu nu stie cum sa foloseasca un calculator, de aceea pentru aceasta categorie votarea online ar reprezenta o dificultate.

Desi exista mai multe aspecte pozitive decat negative legate de sistemul de votare online, va mai dura pana cand va fi acceptat la scara larga. Increderea ar fi principala problema cu care s-ar confrunta acest sistem, insa pentru viitor nu este total imposibil ca urnele fizice si buletinele de vot de hartie sa fie desfiintate.

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *